Çin kültüründeki millileşme ve yayılma süreci
Nationalization and spreading process in Çhinese culture
- Tez No: 589635
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin Kültürü ve Tarihi, Kültürel Milliyetçilik, Milletlerarası İlişkiler, Chinese Culture and History, Cultural Nationalism, International Relations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sinoloji, Avrupa'da Çin'i araştıran bir bilim dalı olarak 16.-17. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Daha sonra Amerika ve Doğu Asya'ya yayılmış, sinoloji üzerine birçok araştırma yapılmış ve Sinologlar yetişmiştir. Türkiye'de ise 20. Yüzyılın ikinci çeyreğinde Atatürk'ün de desteğiyle sinoloji bölümü açılarak Türk tarihi araştırmaları ve Türkiye'nin Sinoloji gelişimi için önemli adımlar atılmıştır. Çin'de ortaya çıkan ekonomik büyüme dünyayı etkileyecek boyutlara ulaştığı için bazı ülkeler çini araştırma ve anlama eğilimi içerisine girmişlerdir. Bunun sonucunda bu ülkelerde Çin'deki gelişmeleri kendi ülkelerinde kullanabilecek insanları yetiştirme ihtiyacı günden güne artarak devam etmektedir. Bu durum sinoloji fakültelerinin açılmasına neden olmuştur. Bu Türkiye için de geçerlidir ve ihtiyaç gittikçe artmaktadır . Bu çalışmamızda, sosyal araştırma yönteminden olan nitel araştırma yöntemine göre öncelikle Çin tarihi, kültürü ve milletleri ile ilgili kaynaklar toplanmış daha sonra türlere ayrılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, literatür araştırması yapılarak konu ilgili düşünceler ortaya konulmuştur. İkinci adımda ise Çin'in coğrafyası, siyasi ve ekonomik sistemi gibi unsurların Çin kültürü üzerine olan etkileri analiz edilerek anlatılmıştır. Daha sonra ise Çin milletler tarihine göre 7 farklı döneme ayrılmış ve her dönemde Çin kültüründeki milliyetçilik anlayışının devletin siyasi, iktisadi ve milletler arası ilişkilerinde oynadığı rolü, Çin'in toprak genişlemesi ile kültürel yayılımının yönleri üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda farklı tarihi dönemlerde yaşanmış önemli olaylar ve tarihi şahıslara da yer verilerek farklı açıdan analiz yapılmasına önem verilmiştir. Tezin sonuç kısmında ise Çin kültürünün kesintisiz kendi varlığını devam ettirmesi ve sürekli etrafına yayılmasının nedenleri, diğer kültürlerle karşılaştırılarak analiz yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Çin kültürünün kesintisiz devam etmesinin ve yayılmasının coğrafi konum açısından faydalı olduğu görülmüştür. Orta Asya coğrafyasında Çin'in nüfus avantajının olması ve ekonomi sisteminin farklı olması bu süreci etkileyen dış unsurlar olarak görülmüştür. Aynı zamanda Çin'in merkezci diktatör siyasi sistemi, Çin yazısının aynı kalmasını sağlamıştır. Ayrıca Çin kültüründeki egemen düşünce olan Konfüçyüs inancının, kültürel milliyetçiliği içeren düşünceleri bu süreci etkileyen iç unsurlar olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Synology is a 16th-17th century study of China in Europe. century has emerged. Later, it spread to America and East Asia, many researches on synology were done and Sinologists were trained. The opening section of sinology Ataturk's support for Turkey in the 20 century, important steps in Turkey's history of research and development of Sinology was laid. Since the economic growth in China has reached the measurements that will affect the world, some countries have tended to research and understand inset. As a result, the need to increase people in these countries who can use the developments in China in their own countries is increasing day by day. This led to the opening of functions of sinology. This also applies to Turkey and the need is increasing. In this study, according to the qualitative research method, which is one of the social research methods, firstly the sources related to Chinese history, culture and nations were collected and then divided into species and analyzed. In addition, a literature search was carried out to expose relevant thoughts. In the second step, the effects of factors such as China's geography, political and economic system on Chinese culture are analyzed and explained. Subsequently, it was divided into 7 different periods according to the history of Chinese nations and the role of nationalism in Chinese culture in the political, economic and international relations of the state and the directions of China's territorial expansion and cultural expansion were emphasized in each period. At the same time, important events were experienced in different historical periods and historical persons were included in the analysis. In the conclusion part of the thesis, the reasons of the continuous existence of Chinese culture and its spread around it were analyzed by comparing with other cultures. As a result of the study, it was found that the continuation and spread of Chinese culture is beneficial in terms of geographical location. The fact that china has a population advantage in Central Asia and that the economic system is different were seen as external factors affecting this process. At the same time. China's centrist dictatorial political system has kept the Chinese script the same. Furthermore, the ideas of Confucian belief, which is the dominant thought in Chinese culture, including cultural nationalism were evaluated as internal factors affection this process.