Evde sağlık ve bakım hizmetlerinde kapsayıcı tanım/hizmet sunumunda kurumlararası organizasyonun önemi: Maltepe ilçe örneği
The comprehensive definition of home health and care services/ the importance of inter-institutional organization for service provision: Maltepe district case
- Tez No: 646308
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Health, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Evde sağlık ve bakım, yerel yönetimler, kaynaklar, koordinasyon, organizasyon, Healthcare at home, local administrations, resources, coordination, organization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Günümüzde yaşam süresinin uzaması ile yaşlılığın, kronik salgın hastalıkların (Diyabet, Obezite, Hipertansiyon vb ), kaza ve yaralanmaların ve kanser vakalarının arttığı bir durum söz konusudur. Ortak noktada hepsinin oluşturduğu hastalık etkisi; evde sağlık ve bakım ihtiyacını dünyada olduğu kadar ülkemizde de arttıran önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde evde sağlık ve bakım hizmetleri, sağlık süreçleri yanında ekonomik ve mali yardımları da içerecek şekilde kamu hastaneleri başta olmak üzere, Üniversite hastaneleri, İlçe belediyeleri, İl büyükşehir belediyeleri, özel kişi ve kurumlar ile bunun yanında vakıf ve dernekler tarafından da sunulabilmektedir. Sağlık hizmetlerinde hem devlet, hem özel sektör eli ile; ekonomik ve mali yardımlarda ise devlet eli ile sunulan kısımlarda mevzuat ve yönerge bulunsa da, kamu kaynakları ile finanse edilerek yerel yönetimler tarafından (İl, İlçe, Büyükşehir belediyeleri) sunulan hizmetlere yönelik her hangi bir kapsayıcı mevzuat bulunmamaktadır. Bu gözlemsel tanımlayıcı çalışmada, hizmet sunan birimlerin içerik olarak birbirine benzer veya farklı hizmetleri ya evde sağlık hizmetleri ya da evde bakım hizmetleri adı altında sunmakta oldukları; birbirine benzeyen ve/veya birbirinden farklı içerikli hizmetlerin farklı isimler altında verilseler dahi hizmet alan hasta ve yakınları tarafından aynı şekilde algılanabildiği; bu durumun ülkemizde olduğu kadar Avrupa kıtası başta olmak üzere birçok ülkede de benzer şekilde gerçekleştiği; farklı birimler tarafından sunulan hizmetlerin birçoğunun aynı kaynaklar kullanılarak ve kurumlar arasında herhangi bir organizasyon ve koordinasyon olmadan sunulduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada sistemin eksik ve yetersiz diğer yönleri de irdelenerek bu doğrultuda farklı bakış açısı ve alternatif model önerisi ile sorunların çözümü ve sistemin gelişmesi adına fikir tartışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY With the increased life expectancy, we now face an increase in the number of senior citizens, chronic epidemic disorders (diabetes, obesity, hypertension etc.), accidents, injuries and cancer cases.The impact of illnesses is a significant factor driving an increased need for healthcare services at home on a global scale as well as in Turkey. Home care services in Turkey are provided by public hospitals, university hospitals, local administrations, provincial administrations and private institutions as well as foundations and associations with a focus on financial assistance as well as healthcare processes. Although regulations are in place for healthcare services provided by private and public institutions as well as financial support provided by the government, there is no legislation in place applicable to the services financed by public resources and provided by the local administrations (provincial, district, metropolitan administrations). In this observational and descriptive research, the aim is to reveal that various units provide various services of similar or different contents at home or at institutions; that these services may be perceived as the same by the patients and their families even if they are provided under different names, that this is true both for Turkey and other parts of the world including Europe; and that services provided by various units are usually provided through the same resources without any organization and coordination between these institutions. This research also addresses the inadequacies of the system and proposes an alternative approach and an alternative model to handle the challenges and improve the system.