Evcil hayvan sahiplerinde depresyon ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Examining pet ownership in relation to depression and anxiety
- Tez No: 646309
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH SAYGIN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depression, anxiety, pets, animal assisted intervention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada evcil hayvan sahipleri ile evcil hayvanı olmayan bireylerin depresyon ve anksiyete semptomları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma örneklemi 87'si (%56,12) evcil hayvan sahibi araştırma grubu ve 68'i(%43,87) bir hayvan sahibi olmayan kontrol grubu katılımcılarından oluşmaktadır. Araştırma verileri Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Lexington Evcil Hayvanlara Bağlanma Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma bulgularına göre depresyon ölçek puanlarında araştırma grubu ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p=0.042) anksiyete ölçek puanlarında araştırma grubu ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır (p=0.079). Anahtar Kelimler: Depresyon, anksiyete, evcil hayvan, hayvan destekli uygulamalar.
Özet (Çeviri)
In this recent study, the relationship between depression/anxiety symptoms and pet ownership was investigated. The research sample consists of 87 (56.12%) pet owners (research group) and 68 (43.87%) participants (control group) who do not have a pet. The data were collected from Demographic Data Form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, and Lexington Attachment to Pets Scale. According to results of the study, there was a statistically significant difference between the research group and the control group in terms of depression symptoms (p = 0.042), while there was no statistically significant difference between the research group and the control group in terms of anxiety symptoms (p = 0.079).