Obezitenin sağlık sistemi üzerine getirdiği ekonomik yük üzerine örnek bir çalışma
A study on determining of economic burden of obesity withinnoncommunicable diseases on healthcare system
- Tez No: 646313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH HALUK ÖZSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı olmayan hastalıklar, Ekonomik yük, Kronik hastalıklar, Obezite, Sağlık hizmetleri, Economic burden, Healthcare system, Noncommunicable diseases, Chronic diseases, Obesity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bulaşıcı olmaya hastalıkların nedenlerinden biri olan obezite oranı dünya genelinde giderek artmaktadır. Bu durum beraberinde hane halkı ve ülkeler bazında ciddi ekonomik yüke neden olmaktadır. Bu araştırma 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul ilinde bir hastaneye başvuran ICD E66 Obezite tanı kodlu 1197 hastanın toplam maliyetlerinin yaş, cinsiyet ile arasındaki ilişkinin saptanması ve obezitenin ekonomik yükünün belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yaş değişkeninin (min:1, maks: 87, ortalama yaş; 37.5) etkisini görebilmek amacıyla hastalar yaş grubuna göre beş farklı sınıfta incelenmiştir (“68”). Obezite için toplam maliyet; 10122608,67 TL; kişi başı ortalama maliyet 8455,64 TL; Yaş sınıfları için bakıldığında“35-51”yaş grubundaki hastaların obezite maliyeti 4265696,90 TL ile en büyük değere sahiptir. 68 yaşından büyük erkek hastalar için ortalama maliyetin en yüksek, 18 yaşından küçük kadın hastalar için ise en küçük değere sahiptir. Erkek ve kadın hastalar için maliyetler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür, obezitenin en yoğun göründüğü yaş aralığı 35-51 yaş aralığı olurken, kadınların erkeklere göre daha yüksek oranda obeziteye sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak obezitenin dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de ciddi bir ekonomik yüke neden olduğu ve bu alanda koruyucu ve önleyici politikaların belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity rate, which is one of the causes of noncommunicable diseases, is increasing worldwide. This situation causes serious economic burden on the basis of households and countries. The aim of this study was to determine the relationship and differences between age, sex and total costs of 1197 (ICD E66) patients ,who were admitted to a hospital in Istanbul between 1 January and 31 Aralık 2015, and to investigate the economic burden of obesity. In order to see the effect of age variable (min: 1, max: 87, mean age; 37.5), the patients were examined in five different classes according to age group (“ 68”). Total cost for obesity is 10122608.67 TL; the average cost per person is 8455,64 TL; For age classes, the obesity cost of patients with“35-51”age group has the highest with 4265696.90 TL. It has the highest mean cost for male patients who are older than 68 years and the smallest for female patients younger than 18 years. There was no statistically significant difference in cost for male and female patients. The age range of obesity was 35-51 years of age, while it was observed that females had a higher rate of obesity than males. As a result, like worlwide, obesity causes a severe economic burden on Turkey. Obesity is necessary to determine more realistic and sustainable protective and preventive policies to reduce the economic burden.