Yoğun bakım hemşirelerinin deliryum hakkındaki farkındalıkları ve deliryum yönetimlerinin incelenmesi
Investigation of the awareness about delirium and delirium management of intensive care nurses
  1. Tez No: 646363
  2. Yazar: RABİA GÜLNUR YILMAZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Yoğun Bakım, Deliryum, Nurse, Intensive Care
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Deliryum, ani başlangıçlı dalgalı seyirle karakterize bir sendromdur. Birçok risk faktörü sonucunda oluşabildiği bilinmektedir. Deliryuma ait risk faktörleri ise yoğun bakım şartlarında fazlasıyla bulunmaktadır. Bu çalışma, özellikle yoğun bakımda yatan hastalarda görülmesi nedeni ile yoğun bakım hemşirelerinin deliryum hakkındaki farkındalıkları ve deliryum yönetimlerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma İstanbul ilinde bir eğitim araştırma hastanesinde yürütüldü. Veri aracı olarak uygun anket soruları hazırlandı. Çalışmaya katılan 125 yoğun bakım hemşiresinden, %20,8'i deliryum konusunda eğitim aldığını, %9,1'i deliryum konusunda araştırma yaptığını belirtti. Bununla beraber hemşirelerin %56,9'u deliryum konusunda kendilerine güvendiklerini ifade etti. Çalışmaya katılan hemşirelerin, deliryuma ait risk faktörlerini bilme düzeyleri iyi durumdaydı. Fakat en düşük katılım kardiyak durumlarla ilgili deliryum risk faktörlerineydi. Bunun dışında yoğun bakım hemşirelerinin %99,2'si deliryumu tedavi sürecini etkileyecek önemli bir tablo olarak görmekteydi. Ayrıca hemşirelerin %96,8'i deliryum yönetimini hastayı daha fazla gözlemledikleri için hemşirelerin daha iyi yapabildiklerini düşündü. Deliryum yönetimine dair ise sorun yaşamadığını belirten % 48,8 hemşire vardı. Buna rağmen hemşirelerden %90,2'si hastanın tıbbi ekipmanı çekmesi sonucunda sorun yaşadığını belirtti. Deliryumda ki hastaya yönelik hemşirelik girişimlerinin hangilerine katıldıkları sorgulandığında ise çalışmaya katılan hemşirelerin doğru girişimlere katılımı iyi düzeydeydi. Sonuç olarak, çalışmamıza katılan yoğun bakım hemşirelerinin deliryuma ait bilgi düzeyleri orta düzeydeydi. Fakat deliryum hakkında farkındalık ve yönetim becerileri kazanabilmeleri için daha fazla araştırma yapıp, eğitim almaları gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Delirium is a syndrome with an acute onset, fluctuating course. It is known that it can occur as a result of many risk factors. These factors are abundant in intensive-care conditions. This study was conducted to examine intensive care nurses' awareness of delirium and delirium management, as it is seen especially in intensive care patients. It was carried out in a training and research hospital in İstanbul. Proper survey questions were prepared as a study tool. 125 intensive care nurses were participating in the study, which of 20,8% stated that they received educationon delirium, and 9,1% stated that they researched delirium. Besides, 56,9% of the nurses stated that they felt confident about delirium. The nurses participating in the study had a good degree of knowing the risk factors of delirium. However, the lowest participation was in delirium risk factors related to cardiac conditions. Also, 99,2% of the intensive care nurses considered delirium as a significant case that would affect the treatment process. Moreover, 96,8% of them thought that the nurses were better able to do delirium management because they observed the patient more. 48,8% of nurses stated to have no problem regarding delirium management. Despite this, participation in delirium management problems was high. The nurses stated that they mostly (90,2%) had problems with the patients' pulling their medical equipment. When asked which of the nursing attempts towards the delirium patient participated in, the attendance of the nurses was at a good level. In conclusion, the knowledge levels about delirium of the intensive care nurses involved in our study were not bad. However, it was concluded that to gain awareness and management skills regarding delirium, they need to do more research and education.