Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi ile sabit ortodontik tedavi gören bireylerde meydana gelen fasiyal yumuşak doku değişikliklerinin 3DMD ile incelenmesi
Examination of facial soft tissue changes in individuals with 3DMD WHO have fixed orthodontic treatment with surgically assisted rapid maxillary expansion
  1. Tez No: 646362
  2. Yazar: DERYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN EBRU ŞENIŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodonti, yüz asimetrileri, posterior çapraz kapanış, cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi, sabit ortodontik tedavi, üç boyutlu görüntüleme, stereofotogrametri, alt yüz asimetrisi, Orthodontics, facial asymmetry, posterior crossbite, surgically assisted rapid maxillary expansion, fixed orthodontic treament, three dimensional imaging, stereophotogrammetry, lower face asymmetry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı, posterior çapraz kapanışı olan erişkin bireylerde cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi (CDHÜG) ve sabit ortodontik tedavinin ardışık uygulaması sonrası yüzün yumuşak dokularında meydana gelen asimetri değişimlerini, tedavi başı, CDHÜG sonrası ve sabit ortodontik tedavi sonrası dönemlerde en güncel teşhis yöntemlerinden biri olan üç boyutlu stereofotogrametrik (3dMD) kayıtlar üzerinde incelemektir. Çalışmaya yaş ortalaması 18,3±2,6 yıl olan 18 (12 kadın, 6 erkek) posterior çapraz kapanışa sahip birey dahil edilmiştir. Bireylerden CDHÜG öncesi (T0), CDHÜG işleminden 4 ay sonra sabit ortodontik tedaviye başlanmadan önce (T1) ve sabit ortodontik tedavi sonunda ağızdaki bütün ortodontik apareyler çıkartıldıktan sonra (T2) üç boyutlu fotoğraf kayıtları alınmıştır. Yumuşak doku değerlendirmeleri için 3dMD Vultus® yazılımı kullanılmıştır. Yumuşak doku analizinde 34 doğrusal 16 hacimsel toplam 50 ölçümün verilerinin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics 19.0 (Statistical Package for Social Sciences, New York, USA) programı kullanıldı. İncelenen referans noktalarının doğrusal milimetrik ölçüm bulguları, hacimsel ölçümler ve RMS ölçümlerinin zamana bağlı değişimi tekrarlayan değerlerin varyans analizi (rANOVA) ile test edilmiştir. Ölçümlerin ikili zamanlarla yapılan karşılaştırmaları için bağımlı gruplar student t testi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre üst yüz bölgesinde hacim farklılıkları değerlendirildiğinde T2-T1 ve T2-T0 dönem aralıklarında asimetri düzelmiştir. Orta yüz bölgesinde doğrusal genişlik ölçümlerinde T1-T0 dönem aralığında transversal bir genişleme görülürken, T2-T1 dönem aralığında geri dönüş gözlenmektedir. T2-T0 dönem aralığında ise belirgin bir artış söz konusudur. Orta yüz bölgesi sağ- sol filtrum farkı, sağ-sol crista philtra farkı ve bukkal kontür noktaları arasındakik fark azalmış bu noktalarda asimetri düzelmiştir. Orta yüz bölgesi hacim farklılıkları ve RMS değeri ölçümlerinde genel anlamda azalış gözlemlenmekte tedavi ile asimetri azalmaktadır. Alt yüz bölgesinde de genel olarak hem milimetrik ölçümlerde hem hacimsel farklılıklarda hem de RMS değerinde belirgin bir azalış gözlemlenmekte tedavi ile asimetri azalmaktadır. Bu çalışma sonuçlarına göre CDHÜG ve sabit ortodontik tedavi ile yüzün tüm bölgelerindeki yumuşak dokuda asimetri düzelmiştir. En belirgin asimetri iyileşmesi alt yüz bölgesinde gerçekleşmektedir. Posterior çapraz kapanışı olan erişkin bireylerde CDHÜG ve sabit ortodontik tedavi ile asimetrinin düzeleceği göz önüne alınmalı ve tedavi planlaması da buna göre yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the asymmetry changes occurring in the soft tissues of the face after the sequential application of surgically assisted rapid maxillary expansion (SARME) and fixed orthodontic treatment in adults with posterior cross-bite, by examining the three-dimensional stereophotogrammetric (3dMD) records at the beginning of treatment, after SARME and after fixed orthodontic treatment. Eighteen (12 females, 6 males) individuals with posterior crossbite with a mean age of 18.3 ± 2.6 years were included in the study. Three-dimensional images were taken from individuals before SARME (T0), before starting fixed orthodontic treatment 4 months after SARME (T1) and after removing all orthodontic appliances (T2) at the end of fixed orthodontic treatment. 3dMD Vultus® software was used for soft tissue evaluations. IBM SPSS Statistics 19.0 (Statistical Package for Social Sciences, New York, USA) program was used to evaluate the data of 34 linear 16 volumetric 50 measurements in soft tissue analysis. Linear millimetric measurement findings, volumetric measurements and time-dependent changes of RMS measurements of the analyzed reference points were tested with the variance analysis of repetitive values (rANOVA). For the comparisons of measurements with dual times, dependent groups student t test was used. According to the study findings, when the volume differences in the upper face area were evaluated, asymmetry was corrected in the T2-T1 and T2-T0 period intervals. In linear width measurements in the mid-face region, a transversal expansion is observed in the T1-T0 period, while a return is observed in the T2-T1 period. There is a significant increase in the period between T2-T0. The mid-face difference between the right-left filterum difference, the right-left crista philtra difference and the buccal contour points decreased, and the asymmetry was corrected in these points. There is a general decrease in the volume differences and RMS value measurements in the mid-face area, and the asymmetry decreases with the treatment. In the lower face region, a significant decrease is observed in both millimetric measurements, volumetric differences and RMS values, and asymmetry decreases with treatment. According to the results of this study, asymmetry in soft tissue in all areas of the face was corrected with SARME and fixed orthodontic treatment. The most remarkable asymmetry improvement occurs in the lower face area. It should be taken into consideration that asymmetry will improve with fixed orthodontic treatment with SARME in adults with posterior cross-bite, and treatment planning should be done accordingly.