İletişim memnuniyetinin örgüt bağlılığına etkisi: Bir danışmanlık-denetim firması örneği
The effect of communication satisfaction on organizational commitment: A consultancy-auditing company example
- Tez No: 646439
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİSİL SOHODOL BİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İletişim Memnuniyeti, Örgütsel Bağlılık, Kurumsal İletişim, Communication Satisfaction, Organizational Commitment, Corporate Communication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırmanın amacı bir kurumda çeşitli pozisyonlarda çalışan bireylerin kurum bünyesindeki çeşitli iletişim kanalları ile ilgili memnuniyet seviyelerinin örgüte olan bağlılıkları üzerindeki etki düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın amacına ulaşılabilmesi için betimsel tarama modelinin kullanılması uygun görülmüştür. Araştırmanın evrenini, danışmanlık ve denetim sektöründe faaliyet gösteren bir kurumda işçi/çalışan, şef, orta düzey yönetici ve üst düzey yönetici olarak görev alan toplamda 240 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın evreninin tamamına ulaşılma şansı olduğundan örneklem seçimine gidilmemiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak nicel araştırma yöntemlerinden anket kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından düzenlenen anket formu katılımcılara elektronik ortamda iletilerek doldurulmuştur. Veri toplama süreci sonunda elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS 20 programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılım gösteren kurum çalışanlarının demografik ve çalışma hayatı ile ilgili özelliklerinin dağılımları frekans ve yüzde ile gösterilmiştir. Araştırmanın hipotezlerinin testinden önce ölçeklerin iç tutarlılığı Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ile incelenmiştir. Çalışanların ölçeklerden ve alt boyutlardan aldıkları puanların çalışanların demografik ve çalışma hayatı ile ilgili özelliklerine göre farklılaşma durumlarının araştırılmasında parametrik testlerden bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonucunda anlamlı bulunan sonuçlarda farklılığın olduğu grupların belirlenmesinde post hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular %95 güven düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak araştırmaya katılım gösteren çalışanların iletişim memnuniyeti algısının alt boyutları olan örgütsel entegrasyon ve iletişim ikliminin duygusal bağlılık üzerinde; benzer şekilde çalışanların iletişim memnuniyeti algısının alt boyutları olan kurumsal bakış açısı, örgütsel entegrasyon ve iletişim medya kalitesi memnuniyeti düzeylerinin devam bağlılığı üzerinde; iletişim memnuniyeti algısının alt boyutları olan, örgütsel entegrasyon, iletişim iklimi ve medya kalitesi memnuniyeti düzeylerinin normatif bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the satisfaction levels of individuals working in various positions in a company with the various communication channels within the company and the impact levels on their loyalty to the organization. In order to achieve the purpose of the research, it was deemed appropriate to use the descriptive screening model. The universe of the research consists of 240 individuals who are employed in a business operating as a consulting and auditing firm, including employees, chiefs, mid-level managers and senior managers. Since there was an opportunity of reaching the entire universe of the research, no sample selection has been made. A survey of quantitative research methods was used as a data collection tool in the research. The questionnaire prepared by the researcher was filled out by online survey. The IBM SPSS 20 program was used to analyze the data obtained at the end of the data collection process. The distribution of demographic and working life-related characteristics of the company employees who participated in the study was shown by frequency and percentage. The internal consistency of the scales was examined with the cronbach Alpha reliability coefficient before testing of the research's hypotheses. T test and one-way variance analysis (Anova) were used for independent samples from parametric tests to investigate the differentiation states of employee scores from scales and sub-dimensions according to the demographic and working life characteristics of employees. In order to determine the differences between the groups, Tukey test from post hoc tests was used after significant results have been found after one-way variance analysis. The findings were evaluated at 95% trust level. In conclusion, it was found that the participant employees' organizational integration and the communication climate as sub-dimensions of their perception of communication satisfaction have significant impact on affective commitment. Similarly, their institutional perspective, organizational integration, and satisfaction level of communication media quality as sub-dimensions of their perception of communication satisfaction have significant impact on continuance commitment. It was also found that the organizational integration, communication climate, and satisfaction level of communication media quality as sub-dimensions of their perception of communication satisfaction have significant impact on normative commitment.