Çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algısının iş tatminine olan etkisi: Telekomünikasyon şirketleri üzerine bir araştırma
The impact of employees' corporate social responsibility perception on job satisfaction: An applied research on telecommunications companies marketi̇ng
  1. Tez No: 646440
  2. Yazar: YAPRAK AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İş Tatmini, Corporate Social Responsibility, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren şirket çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algısının iş tatminine etkisini uygulamalı olarak araştırmaktır. Araştırmada öncelikle Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve İş tatmini kavramları kuramsal bir çerçevede sunulmuş; araştırmanın yöntemi, kullanılacak veri ve analizler belirlenmiştir. Türkiye'de faaliyet gösteren bir telekomünikasyon şirketinin çalışanları örneklem olarak seçilmiştir. Veri toplama süreci sonunda elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS 20 programı kullanılmıştır. Ölçek olarak Duygu Türker'in 2006 yılında geliştirdiği 22 sorudan oluşan; 17 soru kurumsal sosyal sorumluluk alt boyutu, 5 soru kurumsal sosyal sorumluluk algısı ölçeği ve 20 sorudan oluşan; Minnesota iş tatmini ölçeği kullanılmıştır. Son aşamada ise uygulanan anket çalışmasının istatistiksel teknikler ile değerlendirilmesi yapılmış, sonucunda ortaya çıkan bulgular, tablolar aracılığıyla sunulmuş ve yorumlanmıştır.“Çalışanların Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının İş Tatminine Olan Etkisi: Telekomünikasyon Şirketleri Üzerine Bir Uygulama”araştırmasının sonucunda çalışanlar üzerinde kurumsal sosyal sorumluluk algısı ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the impact of corporate social responsibility perception on the job satisfaction of company employees in the telecommunications sector. In this research first, the concepts of Corporate Social Responsibility and Job Satisfaction were presented in a hypothetical framework and the method of the research, the data to be used and the analysis were determined. Employees of a telecommunications company operating in Turkey were selected as a sample. IBM SPSS 20 program was used to analyze the data collected in the data collection phase. As a scale, the 22 question scale developed by Duygu Türker in 2006, consisting of 17 questions on corporate social responsibility sub-dimension and 5 questions on corporate social responsibly perception, and Minnesota job satisfaction scale consisting of 20 questions were used. In the last phase, survey study was assessed with statistical techniques and the findings were presented in tables and interpreted. The findings of this research demonstrated that there is a significant relationship between corporate social responsibility perception and job satisfaction.