Kaynaklık açısından siyer tefsir ilişkisi
The relationship between sira and tafsir in terms of source
- Tez No: 646460
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Siyer, Rivayet, Kur'an, Tafsir, Sira, Narration, Quran
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Siyer ve tefsir kaynaklarında geçen rivayetlerle Kur'an ayetleri karşılaştırıldığında; ayetlerle bazı rivayetler uyum gösterirken bazı rivayetlerde çelişkiler ortaya çıkmaktadır. Kur'an ayetleriyle uyum göstermeyen rivayetleri nasıl okumamız gerektiği; aktarımın nasıl olması gerektiği sıkıntılı bir durum oluşturmaktadır. Kur'an-ı Kerîm, İslam Tarihi'nin ilk kaynağını teşkil eder. Kur'an, siyeri anlamamız için en önemli kaynaktır. Aynı şekilde siyeri bilmeden de Kur'an tam manasıyla anlaşılamaz. Yani Kur'an'ın doğru anlaşılabilmesi için siyeri Kur'an rehberliğinde; Kur'an'ı da siyer rehberliğinde okumak gerekir. Biz çalışmamızda Kur'an ayetleri ışığında tefsir ve siyer kaynaklarında verilen rivayetleri karşılaştırarak bir analiz yapmaya çalışacağız. Çalışmamızda rivayetleri siyer kaynaklarından ve tefsir kaynaklarından aktardıktan sonra, bu rivayetleri Kur'an beyanlarıyla karşılaştırarak çelişkili veya uyumlu bulduğumuz yerleri değerlendirme ve sonuç kısmında ifade ettik. Çalışmamızda ilk dönemden başlayarak günümüze yakın zamana kadar gelmiş belirli siyer ve tefsir kaynaklarından rivayetler aktardık. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmamızın kapsamına giren müelliflerin hayatları ve eserleri kısaca tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise seçtiğimiz rivayetler, siyer ve tefsir kaynaklarından kronolojik olarak aktarılmış; her konunun sonunda genel bir değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca her rivayetin anlatımında siyer ve tefsir kaynakları da yaşadıkları döneme göre kronolojik olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
When comparing the narrations mentioned in the sources of sira and tafsir with the verses of the Qur'an; while some narrations are in compatible with verses, conflicts emerge in some narrations. It creates a problematic situation that how we should read the narrations which are incompatible with the verses of the Qur'an and how the citation should be made. Quran constitutes the first source of the History of Islam. It is the most important source for us to understand the Sira. Similarly, the Qur'an cannot be completely understood without knowing the Sira. In other words, in order to understand the Qur'an correctly, it is necessary to read the sira under the guidance of the Quran and the Quran under the guidance of the sira. In our study, we will try to perform an analysis by comparing the narrations given in tafsir and sira sources in the light of the Qur'anic verses. In our study, we mentioned the points which we found contradictory or compatible in the evaluation and conclusion part by comparing these narrations with the statements of the Qur'an, after citing the narrations from the sources of sira and tafsir. In our study, we cited narrations from certain sources of sira and tafsir, which began in the first period and came until today. Our study consists of two parts. In the first part, the lives and works of the authors included within the scope of our study, are briefly introduced. And in the second part, the narrations that we chose were cited chronologically from the sources of sira and tafsir and a general evaluation has been carried out at the end of each subject. Also, the sources of sira and tafsir are also given chronologically according to the period they lived in the explanation of each narration.