Türkçe öğretmeni ve adaylarının yazımı karıştırılan kelimelere yönelik görüşleri
The opinions of teacher's of Turkish and their candidates about the words whose spellings are confused
  1. Tez No: 646461
  2. Yazar: BURCU ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ÖRGE YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretmen ve öğretmeni adayları görüşleri, Türkçe eğitimi, yazımı karıştırılan kelimeler, yeterlilik, Turkish teacher and teacher candidates' opinions, Turkish education, words whose spelling is confused, proficiency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Türkçe Öğretmeni ve Adaylarının Yazımı Karıştırılan Kelimelere Yönelik Görüşleri Dil, dünyayı değiştiren bir güç, zenginlik ve mirastır. Taşıdığı bu önemli özellikler, dili“korunması gereken bir unsur”hâline getirmektedir. Bu sebeple diline sahip çıkan, dilini kurallara uygun olarak kullanan bireyler yetiştirmek, bütün kelimelerin doğru söyleniş ve yazılışlarını öğretmek gerekir. Araştırmanın amacı, Türkçe öğretmeni adaylarının yazımı karıştırılan kelimelere yönelik yeterliliklerini belirlemek, Türkçe öğretmeni adayları ve Türkçe öğretmenlerinin yazımı karıştırılan kelimelere yönelik görüşlerini tespit etmek ve görüşlerden hareketle neler yapılabileceğine dair öneriler sunmaktır. Bu amaçla araştırma nitel araştırma deseni şeklinde planlanmış, araştırmaya ilişkin tamamlayıcı veriler toplamak ve daha güçlü sonuçlar ortaya koyabilmek amacıyla iki aşamalı bir uygulama yoluna gidilmiştir. İlk aşamada Türkçe öğretmeni adaylarının yazımı karıştırılan kelimelere yönelik yeterliliklerini belirleyebilmek adına 60 kelime örneğinin yer aldığı bir tarama testi ve yazımı karıştırılan kelimelere yönelik görüşlerini öğrenebilmek amacıyla da nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. İkinci aşamada Türkçe öğretmenlerinin yazımı karıştırılan kelimelere yönelik görüşlerini alabilmek adına yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiş iki çalışma grubu bulunmaktadır. Araştırmanın birinci çalışma grubunu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalında 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde 1, 2, 3 ve 4. sınıflardan birinde öğrenim gören 168 kız, 86 erkek olmak üzere toplam 254 öğrenci, ikinci çalışma grubunu ise Çanakkale il merkezindeki devlet ya da özel okulların ortaokul bölümünde 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde aktif görev yapan 34 kadın, 11 erkek olmak üzere toplam 45 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada uygulanan tarama testi verilerine göre, Türkçe öğretmeni adaylarının 60 kelimeden 31 kelimenin yazımı konusunda yeterli olmadıkları, yazımı karıştırılan kelimelere iv yönelik sorulan 30 kelimenin de 20 tanesinde hata yaptıkları tespit edilmiştir. Yazımı karıştırılan kelimelere yönelik görüşlerin alındığı yarı yapılandırılmış görüşme formu verilerine göre, Türkçe öğretmeni adayları; kelimeleri yanlış yazmalarına ilişkin konuşulduğu gibi yazma eğilimini, kuralların çok sık değişmesini gerekçe gösterirken, günlük dildeki söyleniş kolaylığının yazı dilinde hatayı da beraberinde getireceğini, sıklıkla kullandıkları sosyal medya platformlarında kelimelerin yazımında hatalara rastladıklarını, bir kelimenin doğru yazımını öğrendikten sonra öğrendikleri kelimeyi günlük yaşamda daha sık kullanmaya çalıştıklarını ve çevrelerindeki kişilere öğrettiklerini, meslek hayatına başladıklarında yazımı karıştırılan kelimelerin öğretimi konusunda görsellerden faydalanmayı, etkinlikler yaptırmayı, kompozisyon yazdırmayı düşündüklerini ifade etmişlerdir. Yazımı karıştırılan kelimelere yönelik görüşlerin alındığı yarı yapılandırılmış görüşme formu verilerine göre, Türkçe öğretmenleri; öğrencilerinin kelimeleri yanlış yazmalarının nedeni olarak; yazım kurallarının sürekli değişmesini ve teknoloji kullanımını gerekçe gösterirken, kitle iletişim araçlarında yanlışların önemsenmediğini ve yanlışları kalıcı hale getirdiğini, Türkçe Dersi Öğretim Programının yazma becerisi kazanımları bakımından yeterli düzeyde olmadığını, yazım kuralları ile ilgili çok fazla kural ve istisnaların olmasının öğretimi konusunda problemler yarattığını, Yazım Kuralları konusunun yazma etkinlikleri yaptırılarak, yazma ve noktalama çalışmalarına ağırlık verilerek ve yazım kuralları konusundaki istisnaların kaldırılıp kuralların netleştirilerek öğrencilere öğretilebileceğini ifade etmişlerdir. Hem Türkçe öğretmenleri hem de Türkçe öğretmeni adayları en çok hata yapıldığını düşündükleri konu başlığı olarak yazımı karıştırılan kelimeleri seçerken, bir kelimenin yazımıyla ilgili tereddüte düştüklerinde genelde TDK'nin resmi internet sayfasından yararlandıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The Opinions of Teachers of Turkish And Their Candidates About the Words Whose Spellings are Confused. Language is a power, wealth and heritage that change the world. These important features make the language“an element to be protected”. For this reason, it is necessary to raise individuals who own their language and use their language in accordance with the rules, and to teach the correct spelling and pronunciation of all words. The aim of the research is to determine the competencies of Turkish teacher candidates for spoken words, to determine the opinions of Turkish teacher candidates and Turkish teachers about spelling words and to offer suggestions on what can be done based on the views. For this purpose, the research has been planned as a qualitative research pattern and a two-step application has been carried out in order to collect complementary data related to the research and to produce stronger results. In the first stage, a combing test and writing including 60 word samples employed in order to determine the competence of the Turkish teacher candidates for the words confused. Moreover a semi- structured interview form, which is one of the qualitative research methods, has been used in order to learn the opinions of the words. In the second stage, a semi-structured interview form was used in order to get the opinions of Turkish teachers about the words whose writing was confused. In the research, there are two study groups determined using simple random sampling method. The first study group of the research was 254 students in total 168 girls and 86 boys studying first, second, third or fourth years in the Turkish Education Department of Çanakkale Onsekiz Mart University in the 2019-2020 academic year. The second study group consisted of 45 Turkish teachers, 34 women and 11 men working actively in the middle school departments of government and private schools during the 2019-2020 academic year in the center of Çanakkale Province. vi According to the combing test data applied in the study, it was determined that the candidates of Turkish teachers were not sufficient in writing 31 words from 60 words, and they made mistakes at 20 of the 30 words asked for confused words. According to the data of the semi-structured interview form, where the opinions about the words whose spelling was confused words were taken, Turkish teacher candidates stated that the tendency to write the words as spoken about their misspelling justified the rules to change very frequently, while the ease of spoken in the daily language would bring the error in the written language, and they frequently used the words in the social media platforms. They stated that they encountered errors in their writing, they tried to use the word they learned more frequently in daily life after they learned the correct spelling of a word, and they taught people around them, when they started their professional life, they thought to make use of visuals, to write activities, to write composition. According to the data of the semi-structured interview form, where the opinions about the words whose spelling was confused were taken, Turkish teacher showed the reasons why their students misspelled the words as follows: spelling rules are constantly changing and the use of technology affect spelling negatively, mistakes are ignored in the mass media and it makes the mistakes permanent, the Turkish Lesson Curriculum is not sufficient in terms of writing skill acquisitions, there are too many rules and exceptions related to the spelling rules. They also expressed that by focusing on writing and punctuation activities, and removing the exceptions about the spelling rules, the rules can be taught to students. Both Turkish teachers and Turkish teacher candidates choose the words that they think confused most. They stated that they generally benefit from the official website of TDK when they are concerned about the spelling of a word.