Türkı̇ye'de Contemporary İstanbul'a alternatı̇f çağdaş sanat fuarları
- Tez No: 646554
- Danışmanlar: PROF. DR. EVANGELİA ŞARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Fuar, Contemporary İstanbul, Türkiye, Alternatif, Contemporary Art Exhibition, Contemporary Istanbul, Turkey, Alternative
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
20. yüzyılın başlarında, avangard akımların etkisiyle sanatın her alanında köklü bir değişim yaşanmıştır. Teknolojik ve küresel etkilerle birlikte 21. yüzyıldaki sanat anlayışı artık çok daha karma ve global bir karaktere bürünmüştür. Bu süreçte sadece sanatın üretimi değil, üretimden sonraki süreçlerin de değişimi başlamıştır. 1980'lerde giderek yaygınlaşan bienallerden sonra yeni sanat anlayışıyla üretilen eserlerin sergilendiği, sanatın alımlayıcıları ile sanatçıyı buluşturan yeni platformlara ihtiyaç duyulmuştur. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere düzenlenmeye başlanan çağdaş sanat fuarları 2000 yılından sonra Türkiye'de de bir ihtiyaç olarak sanat piyasındaki yerini almıştır. Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye'nin ilk ve en önemli organizasyonu olarak 2006 yılında ilk edisyonunu gerçekleştirmiştir. 2019 yılına kadar giderek büyüyen ve genişleyen bir perspektifle İstanbul'un bir sanat merkezi olmasını amaçlayan Contemporary İstanbul, aynı zamanda çağdaş sanat fuarı olarak bir ekol haline gelmiştir. Katılımcı galeri, kurum, sanatçı ve koleksiner sayısını her geçen yıl yükseltten fuar, aynı zamanda Dünya'nın birçok ülkesiyle güçlü bağlantılar kurmayı başarmıştır. Heykel, resim, fotoğraf gibi klasik sanat türlerinin yanı sıra video-art, enstalasyon, performans, street art gibi çağdaş sanat türlerinin yer aldığı Contemporary İstanbul, zaman içerisinde alternatif fuarların oluşmasına da zemin hazırlamıştır. Art-Ankara, Step İstanbul, ArtWeeks Akaretler, İstanbul Sanat ve Antika Fuarı ile ArtContact gibi, bu çalışma kapsamında incelenen çağdaş sanat fuaları son yıllarda Türkiye'deki alternatif fuarlar olarak dikkat çekmektedir. Katılım, içerik, fiyat, konsept gibi konularda Contemporary İstanbul'a benzeyen veya ayrılan yönleriyle bu fuarlar da Türkiye'nin çağdaş sanat alanındaki diğer önemli adımlarını oluşturmaktadır. Bu tez çalışması, Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı ekseninde, alternatif fuarlar üzerinden bir karşılaştırma yapmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
At the beginning of the 20th century, under the influence of avant-garde movements, a radical change occurred in all areas of art. In addition to the technological and global influences, the 21st century art concept has now taken on a much more complex and global character. In this process, not only the production of art, but also the change of processes after production began. After the biennials, which became more and more widespread in the 1980s, new platforms were needed to bring together the buyers of the art and the artist, displaying the works produced with a new understanding of art. After European contemporary art fairs began to be held, particularly in America took place in 2000 in Turkey as well as a need in the art market. Contemporary Istanbul Art Fair, has performed Turkey's first edition in 2006 as the first and most important organizations. Aiming to make Istanbul an art center with a growing and expanding perspective until 2019, Contemporary Istanbul has also become a school as a contemporary art fair. Increasing the number of participating galleries, institutions, artists and colleciners every year, the fair also managed to establish strong connections with many countries of the world. Contemporary Istanbul, which includes modern art types such as sculpture, painting, photograph, as well as video-art, installation, performance, street art, has also prepared the ground for alternative fairs in time. Art-Ankara, Istanbul Steben, artweeks Akaretler, Istanbul artcontact fairs such as the Art and Antiques Fair, this study examined the scope of contemporary art fairs in recent years has attracted attention as an alternative fairs in Turkey. Participation, content, price, on topics such as the concept Contemporary Istanbul with similar or left direction in this exhibition are the other important steps in the field of contemporary art in Turkey. This thesis study aimed to make a comparison on the axis of Contemporary Istanbul Contemporary Art Fair through alternative fairs.