Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar Kütüphanesinde bulunan 18. yüzyıla ait bir mecmuanın MESTAP kapsamında incelenmesi
Prof. Dr. an examination of an 18th century mecmu in the Halil İbrahim Yakar Library in the scope of MESTAP
  1. Tez No: 646603
  2. Yazar: NEBİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, mecmua, şiir mecmuaları
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 414
Özet
Klâsik Türk Edebiyatı, XIII ile XIX. yüzyıllar arasını kapsayan ve Türklerin İslâm medeniyeti çerçevesinde oluşturmuş olduğu bir dönemdir. Bu dönem şairlerinde, sözü güzel söylemek önemli olmakla beraber asıl önemli olan, sözü diğer şairlerden daha güzel söylemektir. Klâsik Türk Edebiyatı döneminde yazılmış olan manzum ve mensur metinler, gerek üslup gerekse kullanılan kelimeler bakımından bizlere yazıldığı dönemi anlatması ve o dönem hakkında bilgi vermesi bakımından önemli bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönem edebiyatına kaynaklık eden başlıca eserlerin başında da mecmualar gelmektedir. İşte bizim çalışmamız da XVIII. Yüzyılda yazıldığı tahmin edilen ve Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim YAKAR'ın şahsî arşivinde bulunan bir mecmuanın tanıtımı ve sistematik olarak incelenmesinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish Literature is a period between the 13th and 19th centuries and formed by the Turks within the framework of Islamic civilization. In this period, it is important to say the word well, but the main thing is to say the word better than the other poets. In verse and prose texts written during the Classical Turkish Literature period, we come across as an important source in terms of telling us about the period in which it was written and giving information about that period. Magazines are among the primary works that are the source of literature in this period. Our study consists of the introduction and systematic review of a magazine that is thought to have been written in the 18th century. This journal is in the personal archive of Professor Doctor Halil İbrahim YAKAR, who is a Faculty Member at Gaziantep University, Department of Turkish Language and Literature. Keys Words: Classical Turkish Literature magazine, poem magazine.