Mehmed Avni Mecmuası incelemesi
Examination of Mehmed Avni Journal
- Tez No: 646621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, şiir mecmuası, şiir, şair, divan, nazım şekilleri, Mecmua, poem magazine, poem, poet, divan, verse forms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Mecmua sözcüğü, toplanmış, biriktirilmiş ve düzenlenmiş şeylerin tamamı anlamına gelmektedir. Klasik Türk edebiyatında mecmua, aynı veya farklı türden seçilmiş çeşitli hacimlerdeki metinlerin ve risalelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan eserlerin ortak adıdır. Bu gibi metinler, aynı türden yazıları içerebileceği gibi farklı türden yazıları da barındırabilmektedir. Mecmua türünde ele alınan eserler çeşitli türde yazılabilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır: Şiir mecmuaları, tarih mecmuaları, mensur mecmualar, risale mecmuaları, nazire vs dir. Bu türler, ele alındığı konu veya yazılma biçimiyle adlandırılmaktadır. Bu tür mecmualar arasında şiir mecmualarının önemi oldukça fazladır. Mecmuanın bu türünde kişiler; duygu, düşünce, his ve hayal ürünlerini yazılı eser şeklinde ortaya çıkarmaktadır. Çalışmamıza esas aldığımız mecmua türü, Mehmed Avni Efendi tarafından derlenen Türkçe bir şiir mecmuasıdır. Eserde, farklı yüzyıllardan şairlere ait birçok şiir ve bu şairlerin daha önceki çalışmalarda rastlanmayan yeni şiirleri bulunmaktadır. Mehmed Avni mecmuası 121 varaktan oluşmaktadır. Eser, Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Seyfettin Özege Yazma Eser Salonu Agâh Sırrı Levend Kitaplığında ASL 553 Mec 11 koduyla kayıtlıdır.
Özet (Çeviri)
ÖZER, Buşra. Examination of Mehmed Avni Journal, Master Thesis, Ardahan, 2019. The word Mecmua means all of the things that have been collected, collected and arranged. In classical Turkish literature, mecmua is the common name of works created by bringing together texts and treatises in various volumes selected from the same or different genres. Such texts may contain articles of the same type as well as different types of texts. The works discussed in Mecmua genre can be written in various genres. Some of these are: Poetry magazines, history magazines, prose magazines, treatise magazines, Nazire etc. These species are named by the subject or format of writing. Among such magazines, the importance of poetry magazines is quite high. People in this type of magma; emotion, thought, feeling and imagination products in the form of work. The type of mecmua that we take as basis in our study is a Turkish poetry magazine compiled by Mehmed Avni Efendi. In the work, there are many poems belonging to poets of different centuries and new poems of these poets. Mehmed Avni magazine consists of 121 leaves. The work is registered with the code ASL 553 Mec 11 in the Library of Agah Sırrı Levend in Atatürk University Central Library Seyfettin Özege Writing Hall.