When does a military defect? A comparative case study of Egyptian military's behavior during popular protests: The 1977 Bread Intifada, The 2008 Riot and the 2011 Arab uprising
Bir ordu ne zaman desteğini çeker? popüler isyanlar sırasında Mısır ordusunun davranışına dair karşılaştırmalı bir vaka çalışması: 1977 Ekmek İsyanı, 2008 İsyanı ve 2011 Arab isyanı
  1. Tez No: 646630
  2. Yazar: AYTEN ÇETER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap İsyanları, Ekmek İsyanları, Sivil-Asker ilişkileri, Mısır, Ordunun Desteğini Çekmesi, Arab Uprisings, Bread Riots, Civil-Military relations, Egypt, Military Defection
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
2011'de, Ortadoğu bölgesi hem rejim değişikliği hem de yıkıcı savaşlarla sonuçlanan ve bir kısmı bugüne kadar devam eden isyanlar ve sosyal harekentlenmeler yaşamıştır. O zamandan beri ortaya çıkan birçok çalışma, bölgedeki silahlı kuvvetlerin ayaklanmaların gidişatında ve sona ermesinde kilit rol oynadığını öne sürüyor. Arap ayaklanmalarından muhtemelen farklı olmasına rağmen, MENA bölgesindeki Ürdün'den Mısır'a kadar birçok ülke önemli isyanlara tanık olmuştur, bunların en önemlisi, daha önce birkaç kez ekmek isyanlarıydı. Bu tez, son kırk yılda Mısır'da farklı başkanlar tarafından yürütülen çok sayıda isyan vakasını ele alıyor ve Mısır silahlı kuvvetlerinin bu ayaklanmaların gelişmesinde ve sona ermesinde rolünü analiz etmeyi ve açıklamayı hedefliyor. Bu ayaklanmaların nasıl patlak verdiğini tartışmakta ve Mısır ordusunun 1977'deki Ekmek İntifadası, 2008'deki ayaklanmalar ve 2011'deki Arap Ayaklanmaları gibi bu çoklu vakalarda farklı tepkilerini değerlendirmektedir. Mısır ordusunun 2008 ve 1977'nin başlarında Sadat ile sıkı sıkıya savaşırken, Başkan Mubarak'ı 2011'de Arap Ayaklanmaları sırasında neden terk ettiği, sorusu bu tezin çözmeye çalıştığı bulmacayı oluşturuyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT When Does a Military Defect? A Comparative Case Study of Egyptian Military's Behavior during Popular Protests of 1977 Bread Intifada, 2008 Riot, and 2011 Arab Uprisings In 2011, the MENA region experienced uprisings and social movements that culminated in either regime change or devastating civil wars some of which have continued to date. Several studies that emerged since then, argue that armed forces in the region played a key role in how riots proceeded and ended. Despite being possibly different from Arab Uprisings, several countries from in the MENA region such as Jordan and Egypt had witnessed significant riots, chief among them being in the form of bread riots, several times before. This thesis considers multiple cases of riots in Egypt under different presidents over the last forty years and aims to analyze and explain the role of the Egyptian armed forces in the development and end of these riots. It discusses how these uprisings broke out and assesses differing respones of the Egyptian military during these multiple cases, namely, the Bread Intifada in 1977, riots in 2008, and The Arab Uprisings in 2011. The question of why the Egyptian military abandoned President Mubarak in 2011 during Arab Uprisings while siding firmly with him in 2008 and Sadat earlier in 1977 forms the puzzle this thesis tries to untangle.