XIX. Yüzyılda bir İstanbul mahallesinin sosyal-mekansal analizi: Molla Aşki Mahallesi
A social and spatial analysis of a 19th century neighborhood of İstanbul: Molla Aşki
  1. Tez No: 646663
  2. Yazar: ÖZGE EDA KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: XIX. Yüzyıl, Esas-ı Emlak Defterleri, Kent Reformları, Mahalle, Molla Aşki Mahallesi, Mekânsal ve Sosyal Değişim, Osmanlı, İstanbul, XIX. Century, Esas-ı Emlak Defteri, City Reforms, District, Neighborhood, Molla Aşki, Social and Spatial Changes, Ottoman, İstanbul
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez çalışması; on dokuzuncu yüzyıl kent reformalarının İstanbul'da oluşturduğu sosyal ve mekansal değişimleri, Molla Aşki Mahallesi odağında analiz etmektedir. Araştırmanın verileri, Başbakanlık Osmanlı Arşivi "Maliye Nezareti Varidat Muhasebe Defterlerine (ML.VRD.d.) ait 1290/1874 tarihli, rika ile kaleme alınmış 62 sayfalık Esas-ı Emlak Defteri'nden elde edilen bilgilere dayanmaktadır. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde on dokuzuncu yüzyıl İstanbul'unda kent planlamasının ve mahallelerin kısa bir tarihinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde 1290 tarihli Esas-ı Emlak Defterine göre Molla Aşki Mahallesi'nin analizi yapılmaktadır. Bu bölümde on dokuzuncu yüzyılda gerçekleşen kent reformlarının Molla Aşki Mahallesi'ndeki izleri karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise, tarihsel haritalarda Molla Aşki Mahallesi'nin geçirdiği cadde-sokak ve yapısal anlamdaki değişimler ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the social and spatial changes in İstanbul during the municipal reforms of nineteenth century with a special focus on the neighborhood of Molla Aşki. The data is taken from the archival registers of“Maliye Nezareti Varidat Muhasebe Defterleri (ML.VRD.d.)”at the Ottoman Archives of the Office of Prime Minister. This is a 62 pages record which was written in 1290/1874 with the style of rika. The register itself is based on the information from Esas-ı Emlak Defteri. The thesis consists of three chapters. First chapter gives information about the nineteenth century city reforms of İstanbul and shortly mentions the history of mahalles. In the second chapter analyzes the Esas-i Emlak Defteri of the neighborhood of Molla Aşki, which is dated at 1290. Also, at this chapter, the nineteenth century city reforms are compared and contrasted with the marks of these changes in the neighborhood of Molla Aşki. Lastly, the third chapter analyzes the structural changes, especially in streets and buildings in the neighborhood of Molla Aşki through analysis of historical maps.