İç mekan tasarımında sürdürlebilirlik: Sürdürülebilir yapı analizi örneği
Sustainability in interior design: An example of sustainable building analysis
- Tez No: 646662
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: LEED Sertifikasyon Sistemi, Sürdürülebilirlik, İç Mekân, Torun Tower, Ekolojik İç Mekân, Sürdürülebilir Malzeme, LEED Certification System, Sustainability, Indoor, Torun Tower, Ecological Interior Space, Sustainable Materials
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsanlar tarih boyunca kendilerine ait bir yaşam alanı belirlemek amacı ile çevrelerine sınırlar belirlemiştir. Bu sınırlar ile ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda mekânları oluşturmuşlardır. İnsanlar her türlü ihtiyaçlarını doğal çevrenin sunduğu kaynaklardan sağlamaktadır. Zaman içerisinde bu kaynakların bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi beraberinde birçok sorunu getirmiştir ve doğanın dengesini bozmuştur. Doğadaki kaynaklar ve enerjiler, etkileşim ve dönüşüm ilişkisi içerisindedir. Bu etkileşim bozulduğu zaman doğanın insanlara sunabileceği kaynaklar yok olmaya doğru gitmektedir. Sürdürülebilirlik, doğadaki kaynak ve enerjilerin doğal döngülerine zarar vermeden bu kaynakların ihtiyaçlara göre kullanılması anlamına gelmektedir. Sürdürülebilirliğin sözlük anlamı var olanı koruma durumu olarak tanımlanmıştır. Bugün birçok kurum ve kuruluş sürdürülebilirlik için çalışmakta ve kendini geliştirmektedir. Yeşil bina kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte yeşil bina sertifikasyon sistemleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu tür sistemler ilk önce gelişmiş ülkelerde geliştirilmiş ve daha sonra birçok ülkede kullanılmıştır. Birçok ülke kendi yeşil alan sertifikasyon sistemlerini geliştirmiştir veya diğer ülkelerin uluslararası sertifikasyonlarını kullanmaktadır Bu çalışma, 6 temel bölümden meydana gelmektedir. Girişte iç mekân analizinde sürdürülebilirlik kavramı genel olarak ele alınmıştır. 1. Bölümde; sürdürülebilirlik kavramının tanımı yapılarak, sürdürülebilir kalkınmanın boyutları açıklanmıştır. 2. Bölümde sürdürülebilir kalkınmanın iç mekân tasarımına etkisi incelenerek, mimarlık ve iç mimarlık ilke ve yöntemleri açıklanmıştır. 3. Bölümde sürdürülebilir tasarım esasları anlatılmıştır. İç mekân çevre koşulları, enerji tüketimi ve kullanımı, kaynak kullanımı açıklanarak, sürdürülebilir tasarım faktörlerinin iç mekânsal olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. 4. Bölümde; sürdürülebilir iç mekân tasarım kriterleri bağlamında bir model olarak Temmuz 2014'te LEED Gold Sertifikası alan Torun Tower incelenmiştir. Proje hakkında genel bilgiler verildikten sonra projenin LEED sertifikası kapsamında analizi yapılmıştır. Proje analizi kısmında LEED Sertifikasının temel kategorileri olan; sürdürülebilir araziler, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzemeler ve kaynaklar, iç mekân çevre kalitesi, yenilik ve bölgesel öncelik irdelenmiştir. Burada her kategori için amaç, gereksinim ve modelin değerlendirilmesi ile puanı açıklanmıştır. Daha sonra projenin analizleri değerlendirilmiştir ve özet olarak sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise yapılan çalışmadan elde edilen bulgular özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
People have set boundaries for their surrounding stode temrine their own living space through out history. With these limits, they have create dvenuesin line with their needs and wishes. People provide all their needs from there source soffered by the naturalen vironment. The unconscious consumption of the seresourcesover time has brought with it many problem sanddisrupted the balance of nature. Resource sand energies in nature are in the relationship of interaction and transformation. When this interaction is disrupted, the resources that nature can offer to people go to ward sextinction. Sustainability mean susing the seresource saccording to needs without harming the natural cycles of resources and energies in nature. Sustainability is defined as the protectionstate of the dictionary. Nowadays, many institution sand organization sare working and developing on sustainability. Green building certification systems have evolved with the emergence of theconcept of green building. Such systems were first developed in developed countries and started to be used in many countries of the world. Many countries have either developed their own green building certification system or are candidates for international certification of other countries. This study comes in 6 basic parts. In the introduction, depth has been discussed in general in the interior space analysis. InPart 1; The definition of the concept they said was made and the explanation of development was explained. InChapter 2, the effects of development on interior designare examined and the principle sand methods of architecture and interior architecture are explained. Design principles are explained, not in Chapter 3. In do orenvironmental conditions, energy consumption and usage, resource utilization are explained, and the interior spatial of thede signde signs are evaluated. In Chapter 4; Torun Tower, which receivedthe LEED Gold Certificate in July 2014, was examined as a model in the context of the thinking interior design criteria. After giving general information about the project, the LEED certificate was examined. In the project analysis section, which are the basic programs of LEED Certificate; Usa gelands, water efficiency, energy and atmosphere, material sand resources, in doo renviron mental quality, innovation and priority are discussed. Here the purpose for the category is explained by the need and he score of the model. Then, the analysis of the Project was evaluated and presented in summary. In the conclusion section, there sults obtained from the study are summarized.