Franz Liszt'in Harmonıes Poétıques Et Religieuses albümünden Funéraılles adlı eserin yapısal ve anlamsal açıdan incelenmesi
Structural and meaningal analyzing of 'Funérailles' from 'Harmonies Poétiques Et Religieuses' by Franz Liszt
  1. Tez No: 646686
  2. Yazar: TANSU TİMUR ERKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİNA KUYUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Franz Liszt, Piyano, Funérailles, S.173, Franz Liszt, Piano, Funérailles, S.173
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı Franz Liszt'in“Harmonies poétiques et religieuses”albümünden“Funérailles”adlı eserin yapısal ve anlamsal açıdan incelenmesi ile başta piyano icracıları olmak üzere, eğitimciler ve eseri incelemek isteyenler için bir kaynak teşkil etmektir. Bu çalışma betimsel tarama ve müzikal analiz yöntemlerinin kullanıldığı nitel bir araştırmadır. Literatür taramasından elde edilen yazınsal dökümanlar betimsel olarak incelenmiş, eserin notası ise müzikal analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Bu kapsamda ilk önce eserin bestelendiği dönem ve bu dönemin müzikal özellikleri araştırılmış, bestecisinin hayatı, Romantik Dönem müziğindeki yeri, sanat anlayışı, piyano müziğine katkıları ve solo piyano için bestelediği eserler irdelenmiştir. Bunun ardından“Funérailles”adlı eserin besteleniş süreci detaylıca incelenmiştir. Müzikal analiz yöntemlerinden ise form analizi, formu destekler nitelikte armonik analiz, melodik analiz, eserin betimleyici bir müzik olması itibari ile karakter analizi ve tonal dizayn analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak bestecinin müzikal stilini yansıtan bu eserin kapsamlı analizi ile eser hakkında bir kaynak oluşturulmuş, aynı zamanda bestecinin diğer eserleri başta olmak üzere Romantik Dönem eserleri için bir analiz modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL AND MEANINGAL ANALYZING OF“FUNÉRAILLES”FROM“HARMONIES POÉTIQUES ET RELIGIEUSES”BY FRANZ LISZT Tansu Timur ERKOÇ The aim of this study is to constitute a resource for educators and those who want to examine the work, especially piano performers, with the structural and semantic analysis of Franz Liszt's“Harmonies poétiques et religieuses”. This study is a qualitative research using descriptive scanning and musical analysis methods. The literary documents obtained from the literature review were analyzed descriptively, and the score of the work was examined by musical analysis methods. In this context, the period when the work was composed and the musical features of this period were investigated, the life of the composer, his place in the Romantic Period music, his understanding of art, his contributions to the piano music and the works he composed for solo piano were examined. After that, the composition process of the work named“Funérailles”was examined in detail. Among the musical analysis methods, form analysis, harmonic analysis supporting the form, melodic analysis, character analysis and tonal design analysis were used as the work was a descriptive music. As a result, with the comprehensive analysis of this work, which reflects the musical style of the composer, a source was created about the work, and at the same time, an analysis model was created for the Romantic Period works, especially the other works of the composer.