Sevinç Çokum'un tarihî romanları ve dönem romanları üzerine bir inceleme
A review on the historical novels and period novels of Sevinç Çokum
  1. Tez No: 646691
  2. Yazar: ÖZLEM ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, tarihî roman, dönem romanı, romanın materyal ve teknik unsurları, kurgu, Sevinç Çokum, historical novel, period novel, the material and technical elements of the novel, fiction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tarih toplumların ortak geçmişine dayanan gerçeklikler bütünüdür. Toplumların ve milletlerin yaşanmışlıklarının bütünü ve kültürlerinin bir parçasıdır. Tarih temelini yaşanmışlıklardan alan bir bilimdir. Edebiyat ise köklerini gerçeklik ve bu gerçekliğin kurgulanmasından alan toplumların hafızasının aktarımını sağlayan yorumlamaya açık sosyal bir bilimdir. Tarihî gerçeklik ve roman gerçekliği birbirinden farklıdır. Dolayısıyla tarihçinin ve romancının gerçekliği ele alış biçimleri de birbirinden farklıdır. Tarihî gerçekliği kurgulama yoluyla oluşturulan tarihî romanlar konusunu tarihten alıyor olsalar bile gerçekliği kurgu süzgecinden geçirmeleri yönüyle tarih yazımından ayrılmaktadırlar. Tarihî romanın ortaya çıkışı birçok sosyal, siyasi gelişmenin ardından olmuştur. İnsanın unutulma korkusu ve bilme tutkusu onu geçmiş köklerini araştırmaya itmiş ve tarihin yoruma açık bir bilim olmasının kabulü ile birlikte tarihe olan ilgi artmıştır. Tarihin aktarımını sağlayan dildir. Bu yönüyle edebiyat yazarı tarihi geniş konu ağına dahil etmiştir. Türk edebiyatında ise roman türünün edebiyatımıza girmesiyle birlikte tarihi konu alan romanlar kaleme alınmıştır. Cumhuriyet Dönemi kadın yazarlarından olan Sevinç Çokum da tarihi konu alan eserler yazmıştır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tarihî gerçeklik ve roman gerçekliği mevzusu üzerinde durulmuş, tarihsel romanın dünya edebiyatı ve Türk edebiyatındaki seyri incelenmiştir. İkinci bölümde Sevinç Çokum'un hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Sevinç Çokum'un beş tarihi romanı, dördüncü bölümde ise üç dönem romanı; romanın materyal ve teknik unsurları yönüyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
History is the sum of realities based on societies' common past. It is a compilation of experiences of societies and nations and it is also a part of their cultures. History is a science based on experiences. Literature is a social science which is open to interpretation that is based on reality and fictionalising of this reality, providing the transfer of societies' memories. Historical reality differs from reality of literature. Therefore, the way in whitch a historian and a litterateur handle the reality is different from each other. Historical novels which are composed by fictionalising the historical reality, even if their topics are based on history, differ from history writting in terms of filtering reality through a fiction. The emergence of the historical novel has been after many social and political developments. The fear of being forgotten and the passion for knowing have pushed humans into searching their past origins and with the acceptance that history is open to interpretation, the interest in history has increased. It is language that provides the transfer of history. In this aspect literary writers have included the history in their wide range of subjects. In Turkish literature, with the appearance of novel genre, novels about history have been written. Sevinç Çokum, one of the female writers of the Republican Period has also written novels about history. This study consist of four parts. In the first part, the subject of historical reality and the reality of novel are emphasized and the journey of historical novel through world literature and Turkish literature is examined. In the second part, the information about the life of Sevinç Çokum, her works and her literary personality are given. In the third part, 5 historical novels of Sevinç Çokum and in the fourth part, her three period novels are examined in terms of the material and technical elements of the novel.