Muhammed İkbal'in benlik felsefesinin ahlak ve siyaset üzerindeki etkisi
The influence of Muhammed İkbal's philosophy of self on morality and politics
- Tez No: 646695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ENES KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Muhammed İkbal, Benlik, Ahlak, Siyaset, Toplum, Muhammed Ikbal, Philosophy of Self, Morality, Politics, Society
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yirminci yüzyılda İslam felsefesine yeni bir bakış açısı kazandıran Muhammed İkbal'in benlik felsefesinin ahlak ve siyaset üzerindeki etkisinin alınacağı bu çalışmada öncelikle, İkbal'in tarihsel ve kuramsal arka planı ele alınarak onun yetiştiği dönemdeki şartlardan hareketle genel bir giriş yapılacaktır. Konuyla ilgili çalışmalardan sonra ilk bölümde, İkbal'in yaşadığı dönemde siyasi şartlar, etkilendiği akımlar, kişiliğine yön veren düşünürlerden bahsedilecektir. İkbal'in benlik felsefesinin oluşumu üzerindeki tezahürleri incelenmeye çalışılacaktır. İlk kısmında konuyu sınıflandırma çabası içinde olacağız, yani başka bir deyişle İkbal'in yetiştiği koşullar ve aldığı doğu-batı eğitimini göz önünde bulundurarak benliğin ne olduğuna dair tanım yapıp, benlik ile ilgili kavramlara ve benliği güçlendiren, zayıflatan unsurları ele almaya çalışacağız. Çalışmanın üçüncü safhasında, İkbal'in ahlak anlayışı altında; ahlak olgusu, ahlak ve metafizik, insan hürriyeti, dua ve ibadet, din ve ahlak, dini tecrübe, benlik felsefesinin tevhit ilkesine yansımasından hareketle ahlak anlayışının değerlendirilmesi ve kötülük problemine değinilecektir. Benliğin, ahlak üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna bu başlıklar altında dikkat çekmeye çalışacağız. Devam eden dördüncü bölümde İkbal'in siyaset anlayışı altında; onun siyaset ideolojisindeki temel kavramlar ve eleştirdiği düşünceler, ideal devlet anlayışı ve temel ilkeleri, benlik ve toplum üzerinde durulacaktır. İslam dünyası açısından baktığımızda İkbal'in yaşam felsefesinin ana merkezi, batı kültürünün Müslüman toplum üzerinde zayıflatıcı ve hatta yok edici tesirlerine karşı entelektüel düzeyde mücadele öğretisini toplumun her kesimine yaymaya çalışması olarak özetlenebilir. İkbal, batı kaynaklı ahlaksal, kültürel ve siyasal sapkınlıklardan Müslümanları arındırmayı ve İslam'ı asli ve öz değerleriyle yeniden yorumlayıp topluma kazandırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada İkbal'in eserleri okunurken teorik olarak süreç devam etmiş; diğer taraftan da İkbal'in doğduğu şehir olan Pakistan'da Urdu Dili ile onun hakkında yazılmış olan eserler tercüme edilmeye çalışılarak pratik kısım tamamlanmıştır. Genel bir bakış açısı olarak ifade edebilecek söz konusu çalışmanın sonuç bölümünde, batılı tarzda eğitim almış hatta batı üniversitelerinde akademik çalışmalar yapmış filozofun; benlik felsefesinin ahlak ve siyaset üzerindeki etkisi başlığı altında doğu-batı düşüncesinden nasıl faydalandığına dikkat çekilerek Türk akademi camiasının huzuruna sunmak istedik.
Özet (Çeviri)
Islamic philosophy which took place in the twentieth century has gained a new perspective. In this study, where the effect philosophy of self realized by Muhammed Ikbal on morality and politics will be taken, first of all, a general introduction will be mentioned based on the conditions in the period when he was raised. In the first part, after the studies related to the subject, the political conditions during the period when Ikbal lived, the currents that he was influenced, and the thinkers who gave directions to his personality will be mentioned. The manifestations of Ikbal on the formation philosophy of self will be tried to be examined. In the first part, we will try to classify the subject, that is, in other words, we will try to address the concepts related to the self and the elements that strengthen and weaken the self, by defining what self is, considering the conditions in where Ikbal has grown and the influence of the east-west education he got. In the second part of the study, under the moral understanding of Ikbal; the moral phenomenon, morality and metaphysics, human liberty, prayer and worship, the reflection of the self-philosophy on the principle of monotheism and the problem of badness will be mentioned. We will try to draw attention to the effects of self on morality under these headings. Under the understanding of the politics of Ikbal, in the third section that continues; the concepts and criticism of the main purpose in his political philosophy, his understanding of ideal state, basic principles and the role of morality, subjectivity and society will be emphasized with aid of perspective of the Muslim unity of political philosophy. From the point of view of the Islamic world, the main center of Ikbal's philosophy of life can be summarized as his attempt to spread the doctrine of intellectual struggle against the debilitating or even destructive effects of Western culture on the Muslim community to all segments of society. Ikbal aims to purify Muslims from moral, cultural and political heresies of Western origin and to reinterpret Islam with its core and core values and to bring it into society. While reading Ikbal's works in the study, the process has been continued theoretically. The practical part was completed by trying to translate the works written about him in the Urdu language, in Pakistan, the city where Ikbal was born. In the conclusion part of the study, which can be expressed as a general point of view, we have wanted to present it to the Turkish academic community by drawing attention to how the philosopher, who received Western education and even made academic studies in western universities, benefited from the east-west thought under the title of the effect of self-philosophy on morality and politics.