Kanonik dört İncil'in Kur'an'a arzı
A comparison of the four canonical Gospels to the Qur'an
  1. Tez No: 646720
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN İSLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasdik, Tahrif, İman, İbadet, Mucize, Confirmation, Distortion, Creed, Worship, Miracle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışmada günümüzde mevcut Kanonik Dört İncil ele alınarak incelendi. İslam âlimlerinin kabul ettiği genel görüşe göre mevcut Kanonik Dört İncil, orijinal asıllarından tahrif edilerek değiştirilmiştir. Bu tahrifin derecesinin ne olduğu konusu ise tartışma konusudur. Bunun yanısıra Kur'an kendinden önce gelen kitaplardaki aslı bozulmayan ve doğru olan bilgileri tasdik etmekte ve onaylamaktadır. Ancak bu tasdiğin ölçüsü, tasdiğin neleri kapsadığı konusu çok açık ve net bir şekilde açıklanmamıştır. Bu çalışmada öncelikle tasdik ve tahrifin mahiyeti üzerinde durulduktan sonra tahrifin boyutunun ne olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Daha sonra çalışmamızın ana konusunu oluşturan arz konusu ele alındı. Bu bağlamda Kanonik Dört İncil; itikat, ibadet ve mucize açısından Kur'an'a arzedildi. Kur'an'ın İnciller'deki tasdik ettiği yerler mukayeseli bir inceleme yapılarak ortaya konulmaya çalışıldı. Kur'an'ın tasdik edici özelliğinin ön planda olduğu bu çalışmada aynı kaynaktan gelen iki kutsal kitap arasında birçok konuda uyum ve benzerliğin olabildiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the existing four canonical bibles were examined and studied. According to the general view accepted by Islamic scholars, the existing canonical four Gospels were distorted and altered from their originals. Controversial is the extent and degree of change. Moreover, the Qur'an confirms and approves the original and correct information in the books that preceded them. However, the scope of this confirmation and the extent of the acceptance is not explained very clearly. After an initial study on the nature of the confirmation and falsification further analysis was made to uncover the extent of the falsification. Subsequently, the issue of conformation, which is the main topic of our study, was discussed. In this context, Canonical Four Gospels were presented to the Quran in terms of creed, worship, and miracle. An attempt was made to uncover and reveal the passages approved by the Qur'an in the Gospels through a comparative study. In this study, which focuses on the confirmatory feature of the Qur'an, it was found that there can be harmony and similarity between two holy books from the same source on many issues