Çocukluk çağı renal mikrolitiyazisin klinik ve metabolik özelliklerinin farklı yaş gruplarında karşılaştırılması
Comparison of clinical and metabolic properties of childhood renal microlithias in different age groups
  1. Tez No: 646826
  2. Yazar: ONUR ERİŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MUTLUBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Renal mikrolitiyazis, süt çocukluğu, hiperkalsiüri ve ultrason, Renal microlithiasis, infancy, hypercalciuria and ultrasound
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Üriner sistem taş hastalığı çocuklarda insidansı artan önemli bir klinik problemdir. Tekrarlama oranları, tanı ve tedavideki düzensizlikler nedeniyle izlemde kronik böbrek hastalığına neden olabilir. Renal mikrolitiyazis ise 24 aylık olmak üzere sırasıyla 72 ve 21 hastadan oluşan iki grup elde edilmiştir. Renal mikrolitiyazis tanılı hastaların yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, ailede taş öyküsü, hastaneye yatış öyküsü, tanı yaşı, tanı anındaki semptomu, tanı ve izlem anındaki US bulguları serum biyokimyasal parametreleri ve elektrolitleri, kan gazı, vitamin D ve PTH seviyeleri, spot idrarda atılan solüt düzeyleri ve idrar metabolik testleri (oksalat, sitrat ve sistin) ve tedavileri retrospektif olarak her iki grup içinde karşılaştırılması yapılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirildi. P değeri 0,05' den küçük olan veriler anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: İzlem süresinde RM tanısı almış 93 hastanın ≤2 yaş ve >2yaş olmak üzere iki grupta demografik özellikleri, radyolojik ve metabolik özellikleri değerlendirildi. Taşa bağlı hastane yatış sayısı ≤2 yaş hasta grubunda %50 oranında yüksek bulundu (p=0,046). Üriner US >2 hasta grubunda tek taraflı tek RM sayısı lehine ≤2 yaş hasta grubunda tek taraflı çoklu RM sayısı lehineydi (p=0,002). Metabolik bozukluk varlığı ≤2 yaş hasta grubunda 29 (%40,3), >2 yaş hasta grubunda 7 (%33,3) hastada mevcuttu (p=0,046). Hiperkalsiüri, ≤2yaş hasta grubunda (%22) hiperokzalüri (%29) >2yaş hasta grubunda en sık saptanan metabolik bozukluklardı. Hipositratüri (%23,8) ve hiperürikozüri (%19) >2 yaş hasta grubunda daha fazla saptandı (p=0,043) ve (p=0,044). Rastlantısal tanı ≤2 yaş hasta grubunda %58,3 ile diğer gruba göre yüksek saptandı ve böğür ağrısı >2yaş hasta grubunda %61,9 ile diğer gruba göre yüksek saptandı (p2 yaş hasta grubu için %95,2 oranında taşların kaybolduğu saptandı. Üriner US sonuçlarının gruplara göre değerlendirmesinde iki yaş üstü grupta tek taraflı tek RM sayısı, iki yaş altı grupta tek taraflı birden fazla RM sayısı ile istatistiksel olarak farklı bulundu (p=0,002). Çalışmada, 2 yaş altı grupta taşlar sağ ve sol böbrekler için (%47,5 ve %60,7) çoğunlukla alt polde yerleşim gösterirken >2 yaş hasta grubunda sağ ve sol böbrekler için (%50 ve %53,3) yaklaşık %50 oranında orta polde yerleştiği saptandı. Üst pol yerleşimi en nadir lokalizasyondu. Hastalara uygulanan tedaviler her iki grupta benzer olup potasyum-sitrat en sık tercih edilen tedavi idi. Sonuç: Renal mikrolitiyazis çocukluk çağında sık görülen bir klinik durumdur. Etiyolojide metabolik bozukluklar çoğunlukla rol aldığı için metabolik testler sadece süt çocukluğu değil ileri çocukluk ve ergen yaş dönemlerinde de yapılmalıdır. Renal US, RM tanısını koymak ve izlem süresince taşların tedaviye yanıtını değerlendirebilmek ve progresyonu izlemek için en optimal incelemedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary system stone disease is an important clinical problem with an increasing incidence in children. Due to recurrence rates, irregularities in diagnosis and treatment, it may cause chronic kidney disease in follow-up. Renal microlithiasis (RM) is a radiological diagnostic term used to define stones 24 months of age. Current age, gender, body weight, height, family history of urinary stone, hospitalization history, diagnosis age, symptoms at the time of diagnosis, US findings at diagnosis and follow-up, serum biochemical parameters and electrolytes, blood gas analysis, vitamin D and PTH levels of patients with renal microlithiasis, solute levels in spot urine and urinary metabolic tests (oxalate, citrate and cystine) and treatments were compared. The data were evaluated in IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) statistical package program. A p value less than 0.05 was considered significant. Results: During the follow-up period, the demographic, radiological and metabolic characteristics of the patients diagnosed with RM were evaluated. The number of hospitalizations due to urinary stone was found to be 50% higher in the patient group ≤2 years old (p = 0.046). Urinary US of the patients shows that one RM was in favor of the patient >2 years old, multipl RM was in favor of patients ≤2 years old in unilateral kidney (p = 0.002). Metabolic disorders were present in 29 (40.3%) patients aged ≤2 years and in 7 (33.3%) patients aged >2 years (p = 0.046). Hypercalciuria was the most common metabolic disorder in the patient group aged ≤2 years (22%), hyperoxaluria (29%) in the patient group >2 years old. Hypocitraturia (23.8%) and hyperuricosuria (19%) were found more in >2 years old patient group (respectively p = 0.043, p = 0.044). The incidental diagnosis was found to be higher in the patient group ≤2 years of age with 58.3% and flank pain was higher in the patient group >2 years of age with 61.9% (p 2 years old group. In the evaluation of urinary US results according to the groups, the number of one unilateral RM in the group of >2 years old and multipl unilateral RM in the group of ≤2 years old were statistically higher (p = 0.002). In the study, in the group of 2 years of age, approximately 50% was located in the middle pole for the right and left kidneys (50% and 53.3%). Upper pole location was the rarest. Treatments applied to the patients were similar in both groups, and potassium citrate was the most preferred treatment. Results: Renal microlithiasis is a common clinical condition in childhood. Since metabolic disorders mostly play a role in the etiology, metabolic tests should be performed not only in infancy but also in advanced childhood and adolescence. Renal US is the most optimal examination to diagnose RM and evaluate the response of stones to treatment and monitor progression during follow-up.