Son dönem doğu-batı tartışmalarının değerlendirilmesine yeni bir bakış: Aliya İzzetbegoviç
A new view of assesment to last term east-west discussions: Aliya Izzetbegovic
- Tez No: 646827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Philosophy, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Lider, Doğu-Batı, İslam, Orta Yol, Mücadele, Leader, East-West, Islam, Middle Way, Struggle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Geçtiğimiz yüzyılın en önemli siyaset ve fikir insanlarından olan Aliya İzzetbegoviç, çok yönlü kişiliği ve azmi sayesinde bir toplumun küllerinden yeniden doğuşuna yardım ve öncülük etmiş bir liderdir. Halkını her zaman birliğe, beraberliğe mücadeleye yönlendiren İzzetbegoviç, özelde Bosna halkı genelde tüm insanlık için örnek bir kişiliktir. Uzun bir süre var olma mücadelesi veren, tüm imkânsızlıklara rağmen ayakta kalmaya çalışan Bosna-Hersek ve Boşnaklar, Aliya İzzetbegoviç'in liderliğinde bugün kendi dinlerini ve kültürlerini rahatça yaşayabilme imkânına kavuşmuşlardır. Ilımlı ve hoşgörülü olmayı Müslüman bir lider olma özelliğinden alan İzzetbegoviç, halkına da bunu aşılamıştır. Müslümanların ılımlı ve uzlaşmacı olması gerektiğini, aksi bir tavrın İslam için mümkün olamayacağını savunmuştur. Tarih boyunca konuşulmuş ve çeşitli anlamlar yüklenmiş Doğu-Batı kavramlarına kendisi de bazı eleştiriler getirmiş, bununla beraber her zaman uzlaşmadan yana tavır almıştır. Batı ve Doğu kavramlarından ne anlamamız gerektiğine değinen İzzetbegoviç, mezkûr kavramlarla kastedilen toplumların sürekli bir çatışma içinde olmasını kendine has bir yöntemle ele almıştır. Aliya İzzetbegoviç, bu sayede son dönemde çıkan tüm Doğu-Batı tartışmalarını da kendi fikir dünyasında neticeye vardırmış bir düşünce adamıdır.
Özet (Çeviri)
Alija Izetbegovic, one of the most important personalities of the last century, is a leader who has helped and helped the rebirth of a society from its ashes thanks to its versatile personality and determination. Aliya is always a blessing for the Bosnian people in general and for all humanity in general, and always encourages and encourages its people to unity and struggle. Bosnia and Herzegovina and Bosniaks, who have struggled to exist for a long time and tried to survive despite all the impossibilities, now have the opportunity to live their religions and cultures easily because they have a leader like Alija Izetbegovic. Izzetbegovic, who has always considered being a moderate and tolerant as a Muslim leader, instilled this in his people. He argued that Muslims should be moderate and conciliatory, and that an otherwise attitude would not be possible for Islam. He has brought some criticism to the East-West concepts that have been spoken throughout history and have various meanings, but he has always been conciliatory. By addressing what we need to understand from the concepts of West and East, İzzetbegovic, by addressing the constant conflict between the societies represented by the East-West concepts in a unique way, thus concludes all the East-West debates recently.