Yeni koronavirüs hastalığı (Covıd-19) hakkında aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin bilgi düzeyi,algı ve davranışı
- Tez No: 646828
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, COVID-19, bilgi düzeyi, algı, davranışsal korunma, Family medicine, COVID-19, knowledge, perception, behavioral protection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin COVID-19 hakkında bilgi düzeylerini ve algılarını ölçmek ve davranışsal yaklaşımlarını saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 07.10.2020 – 07.11.2020 tarihleri arasında, T.C. S.B. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, SBÜ Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve SBÜ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerine çalışmaya katılmayı kabul ettiklerine dair onamları alındıktan sonra, 57 dakika sürecek online anket çalışması şeklinde uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcılarımızın çok büyük bir kısmı (%92,37) yeterli bilgi düzeyine sahipti. Erkeklerde hastalık etkenini bilme daha fazla iken davranışsal korunma puanı kadınlarda daha yüksek idi. Evli olanlar bekarlara göre davranışsal korunma yöntemlerini daha fazla uyguluyordu. Kronik hastalığı olanların algı düzeyleri daha yüksekti. Meslekte geçirilen yıl arttıkça hastalık etkenini bilme ve davranışsal korunma da artmakta idi. Benzer şekilde pandemi alanında çalışmış olanlarda da bilgi ve algı düzeyleri yüksekti. COVID-19 ile ilgili bilgi kaynaklarından en sık başvurulanı %87,71 ile Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesi ve %83,05 ile klinik rehberler iken en az kullanılan kaynak %36,44 ile medya olarak bulundu. Bilgi düzeyi ile algı durumu arasında ve bilgi düzeyi ile davranışsal korunma yöntemlerini uygulama arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Algı düzeyi arttıkça davranışsal korunma yöntemlerini uygulama puanları da artmakta idi. Sonuç: Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin çok büyük bir kısmı (%92,37) yeterli bilgi düzeyine sahiptir ve bilgi düzeyi, algı ve davranışları cinsiyet, medeni durum, kişisel sağlık durumu, meslekte geçirilen yıl ve pandemi alanında çalışma durumuna göre değişmektedir. Bilgi düzeyi ile davranışsal korunma yöntemlerini uygulama arasında bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to measure the knowledge level and perception of family medicine residents about COVID-19 and to determine their behavioral approaches. Materials and Methods: Our study was administered to the Family Medicine residency students of the T.C. S.B. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, SBÜ Şişli Etfal Training and Research Hospital, and SBÜ Bağcılar Training and Research Hospital between 07.10.2020 - 07.11.2020, as an online questionnaire that will take 57 minutes, after obtaining their consent to participate in the study. Results were analyzed with SPSS statistical program. Results: Most of our participants (92.37%) had sufficient knowledge. While knowing the factor of the disease was higher in men, behavioral protection score was higher in women. Married people used behavioral protection methods more than singles. The perception levels of those with chronic illnesses were higher. As the years spent in the profession increased, knowing the disease factor and behavioral protection also increased. Likewise, those who worked in the pandemic field had high levels of knowledge and perception. Among the sources of information on COVID-19, the most frequently referenced sources were the Ministry of Health official website with 87.71% and clinical guidelines with 83.05%, while the least used source was the media with 36.44%. There was no significant relationship between the level of knowledge and perception, and between the level of knowledge and the application of behavioral protection methods. As the perception level increased, the scores of applying behavioral protection methods also increased. Conclusion: The vast majority of family medicine residents have sufficient knowledge and their level of knowledge, perception, and behavior vary according to gender, marital status, personal health status, years in the profession, and working status in the pandemic field. There is no relationship between knowledge level and applying behavioral prevention methods.