Toni Morrison'un Aşk adlı romanına arketipsel bir yaklaşım
Jungian archetypes in Toni Morrison's Love
- Tez No: 646833
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖĞRETİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilinç, Kollektif Bilinçaltı, Arketip, Aşk, Consciousness, Collective unconscious, Archetype, Love
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Afrika kökenli Amerikalı yazar Toni Morrison, romanlarının çoğunda siyahi insanlardan oluşan karakterler seçmiştir. Genel anlamda toplumda kadının rolü ve kimliği temalarını işlemiş ve okurlarında kadın ve toplum konusunda izlenimler oluşturmayı hedeflemiş ilginç bir yazardır. Aşk adlı romanında toplum içerisinde aralarında aile ve akrabalık bağları bulunan kadınlar arasındaki miras mücadelesini işlemesi romanı çok ilgi çekici hale getirmektedir. Jung'a göre bütün insanların tecrübeleri kollektif bilinç altında toplanmış her bireyde genetik olarak ortaya çıkmaktadır. Jung, kollektif bilinç altının içeriğini arketip (ilk örnek) kavramı ile açıklar. Arketipler, bireylerde çağrıştırdığı imgeler ve semboller ile gün yüzüne çıkarlar. Bireyler genetik olarak sahip oldukları arketipleri, tecrübe edindikçe anlamlandırıp daha da yeni anlamlar yükleme çabasına girişmektedirler. Bu çalışmada Toni Morrison'un Aşk adlı romanı arketipsel bir bakış açısıyla incelendi. Bu çalışmanın Jung psikolojisi ve arketip kavramları ile ilgilenen kişilere kaynak olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
African-American writer Toni Morrison chooses black people in most of her novels. In general, she worked on the themes of the role and identity of women in society and she is an interesting writer who has an impression on women's life and society. In her novel Love there is a struggle between women, who are relatives with each other, for inheritance and it makes the novel more interesting. According to Jung, all people's experiences store under collective unconscious and each person earns it through genetic. Jung explains collective unconscious with the images and symbols of people. Individuals in society attempt to make sense of archetype that are gained through genetic heritage and they try to give new meanings to them. This study can help people who are interested in Jung psychology and archetypal concepts.