Afrika Birliği ve insan hakları koruma sistemi
African Union and human rights protection system
  1. Tez No: 646886
  2. Yazar: MUHAMAD OCEAN HAMPANDE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika Birliği, İnsan Hakları, Özgürlük, Hak, Afrika Birliği Örgütü, Afrika İnsan ve Halklar Hakları Şartı, African Union, human rights, freedom, right, the Organization of African Unity, the African Charter on Human and Peoples' Rights
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsan hakları, tüm insanların hak ve saygınlık bakımından eşit ve özgür olarak doğdukları anlamına gelir. Afrika'da insan hakları anlayışı sömürgecilik sonrasında ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Afrika insan hakları sistemi tüm dünyada üçüncü bölgesel rejimdir. Afrika İnsan ve Halklar Hakları Şartı teoride üç kuşak hakkı bir arada güvence altına alarak insan haklarının korunmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de ilerisine taşımıştır. Afrika İnsan ve Halklar Hakları Şartı'nın uygulanması maksadıyla önce Komisyon ve daha sonrada Mahkeme kurulmuştur. Mahkemenin kurulması, komisyonun varlığını ortadan kaldırmamıştır. Komisyon ve Mahkeme birbirini tamamlar nitelikte bir koruma mekanizması öngörmüştür. Afrika Birliği Örgütü'nün Afrika Birliğine dönüşmesiyle, Birliğin yargı organı olarak Afrika Adalet Divanı'nı kurulmuştur. Dolayısıyla Komisyon, Mahkeme ve Divandan oluşan üçlü bir sistem ortaya çıkmıştır. Afrika'daki yargı organlarının çoğalması eleştirilere neden olmuştur. Daha sonra Divan ve Mahkemenin birleştirilmesine karar verilmiştir. Afrika Adalet ve İnsan Hakları Mahkemesi Protokolü'nün kabul edilmesiyle bu iki organ birleştirilmiştir. Protokol henüz yürürlüğe girmemiştir. Protokol yürürlüğe girene kadar Afrika İnsan ve Halkların Hakları Mahkemesi görevini sürdürmeye devam edecektir. Çalışmada ilk bölümde insan haklarına ilişkin temel kavramlar ve insan haklarının tarihsel gelişimi ele alınacaktır. İkinci bölümde sömürgecilik faaliyetlerinin Afrika Kıtasında insan haklarının gelişimine etkisi tespit edilecektir. Son bölümde Afrika İnsan ve Halklar Hakları Şartı ve onun uygulama organları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Human rights indicate that all humans are born free and equal in terms of their rights and dignities. The human rights approach in Africa has showed up and developed after colonialism. African human rights system is the third regional regime in the world. The African Charter on Human and Peoples' Rights has carried the protection of human rights one step further, in theory, when compared to European Human Rights Convention considering that the Charter assures all three categories of rights. In order for the implementation of the African Charter on Human and Peoples' Rights, the establishment of a Commission is followed by a Court. The establishment of the Court does not substitute the Commission. Instead, both the Court and the Commission envisage a complementary protection mechanism. As the Organization of African Unity transforms into African Union, the Court of Justice of the African Union is founded as the judicial organ of the Union. Accordingly, a triple system comes forth consisting of the Commission, the Court and the Court of Justice. The augmentation of such judicial institutions in Africa voiced criticism. As a result, it has been decided that the Court of Justice of the African Union should be merged with the African Court on Human and Peoples' Rights. With the adoption of Protocol on the Statute of the African Court of Justice and Human Rights these two bodies are merged. The Protocol has not yet entered into force. Therefore, the African Court on Human and Peoples' Rights will continue to work until the Protocol's entry into force. In this study, first, the basic concepts of human rights and their historical developments will be addressed. In the second part, the effects of the colonist acts to the human rights developments in Africa will be ascertained. Finally, the African Charter on Human and Peoples' Rights and its organs will be scrutinized.