RSA şifreleme yöntemi ve özellikleri üzerine
On RSA encryption method and properties
- Tez No: 646954
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kriptoloji, RSA Şifreleme Algoritması, RSA'ya karşı yapılan saldırılar, Cryptology, RSA Encryption Algorithm, Attacks against RSA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Geçmişten günümüze kadar geçen zamanda bilgi, ülkeler arası savaşta önemli unsurlardan bir tanesi olmuştur. Bununla birlikte bilginin saklanması, korunarak alıcısına iletilmesi önem kazanmıştır. Metnin şifrelenerek karşı tarafa ulaştırılması sırasında oluşabilecek saldırılara karşı daha güvenli algoritmalar oluşturulmuştur. Temeli çarpanlara ayırma zorluğuna dayanan RSA Şifreleme Algoritması, bunlardan bir tanesidir. 1978' de Ron Rivest, Adi Shamir ve Lon Adleman tarafından öne sürülen bu algoritma, bilginin istenen koşullarda saklanması ya da alıcısına iletilmesinin sağlanması için tercih edilen en ön plandaki algoritmalardan biridir. Şifreleme yapmak için kullanılacak anahtarı oluşturmak için seçilen iki asal sayının büyüklüğü, bu şifreleme metodunun güvenilirliğini artıracaktır. Yalnız güvenilirliği ne kadar artırsak da gelişen teknoloji ve bilgisayar sistemleri sebebiyle bu kriptolojik yapı bir takım saldırılara maruz kalacaktır. Alıcısına ulaşmadan üçüncü kişiler tarafından orijinal metni ele geçirmeye yönelik yapılan bu saldırılar da şifreyi kırma oldukça zaman alacaktır. Bu nedenle de alıcısı tarafından deşifrelenmesi uzun sürmesine rağmen günümüz de hala tercih edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Information has been one of the important elements in the war between countries from the past to the present. However, it has gained importance to keep the information and to transmit to its recipient. Safer algorithms have been created against attacks that may occur during the encryption of the text and delivery to the other party. The RSA Encryption Algorithm, which is based on the difficulty of factoring the foundation, is one of them. This algorithm, proposed by Ron Rivest, Adi Shamir and Lon Adleman in 1978, is one of the most preferred algorithms to ensure that information is stored or transmitted to its recipient. The size of the two prime numbers chosen to generate the key to be used for encryption will increase the reliability of this encryption method. However, no matter how much we increase reliability, this cryptological structure will be exposed to some attacks due to the developing technology and computer systems. These attacks, which are carried out by third parties before they reach their recipients, to take the original text will also take a long time to crack the password. Therefore, although it takes a long time to decipher it by its receiver, it is still preferred today.