Öğrencilerin kişiselleştirilmiş cebir hikâyeleri: Okul dışı ilgi alanları bağlamında problem kurma
Students' personalized 'algebra stories': Problem-posing in the context of out-of-school interests
- Tez No: 647035
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TANIŞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Kurma, Cebir Öğrenme, Doğrusal İlişki, Kişiselleştirme, Problem posing, Learning algebra, Linear relationship, Personalization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin okul dışı ilgi alanları bağlamında kişiselleştirilmiş cebir sözel problemleri kurma becerilerinin gelişimini sağlamak ve cebir öğrenmelerinin nasıl desteklendiğini ortaya koymaktır. Araştırmada verilerin toplanması, çözümlenmesi ve yorumlanmasında nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve bu bağlamda öğretim deneyi modeli kullanılmıştır. Araştırmanın uygulaması, 2017-2018 öğretim yılında Eskişehir il merkezinde yer alan sosyo ekonomik düzeyi düşük bir ortaokulda yedinci sınıfa devam eden bir şubedeki öğrencilerle yürütülmüştür. Öğretim deneyinde otuz öğrenciden oluşan bir ortaokul yedinci sınıf grubu ile küçük grup ve sınıf tartışmaları şeklinde iki aşamada yürütülen ve toplamda yirmi saat süren sınıf uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Küçük grup çalışmaları için tüm sınıf altışar kişilik heterojen beş ayrı gruba bölünmüştür. Daha sonra bu gruplardan birisi belirlenerek ana grup olarak adlandırılmış ve bu gruptan matematik başarısı yüksek düzeyde bir kız öğrenci, orta düzeyde bir erkek öğrenci ve düşük düzeyde bir erkek öğrenci olmak üzere toplam üç öğrenci odak olarak seçilmiştir. Araştırmanın verileri; öğrenci odak öğrencilerle gerçekleştirilen klinik görüşme video kayıtları, sınıf öğretim dersleri videoları, öğrenci dokümanları, öğrenci ve araştırmacı günlükleri ile toplanmıştır. Araştırma sonunda, öğrencilerin cebirsel sözel problem kurma becerilerinin, ön görüşmelerde düşük olduğu ve yapılan öğretim ile birlikte son görüşmelerde anlamlı derecede geliştiği gözlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin cebirsel sözel problem kurarken okul dışı ilgi alanlarını göz önüne almaları durumunda problem kurmada daha başarılı oldukları, matematiksel kavramları daha iyi anlamlandırdıkları, matematik öğrenmeye ilgi ve motivasyonlarının arttığı ve öğrencilerin okul dışı ilgi alanları bağlamında problem kurma yoluyla cebir öğrenmelerinin önemli ölçüde desteklendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop the skills of secondary school seventh grade students posing personalized algebra story problems based on their out-of-school interests and to reveal how students' out-of-school interests can support the learning of algebra. In this research, qualitative research methods were adopted for data collection, analysis and interpretation. In this context, teaching experiment model was used. The implementations of the research were carried out with grade 7 students, who were attending school in Kardeşler Primary School located in the center of Eskişehir in 2017-2018 academic year. In this teaching experiment, classroom practices in a twenty hours period were fulfilled with 30 learners of a secondary level sixth grade in two phases in the form small groups and class discussions. For small group works, the whole class is divided into six groups composed of six heterogeneous students. Later, one of these groups was determined and named as the main group, and a total of three students were selected from this group as the focus of this study: a female student with a high level, a male student with medium level, and a male student with low level. In this study, video recordings of pre, during and final clinical interviews with focus learners, as well as the teaching sessions, student documents and student journals, and researcher journals were used as data sources. At the end of the research, it was observed that the students' skills of posing algebraic verbal problems were low in pre-interviews and improved notably in post-interviews as a result of the teaching experiment. Also, it was observed that if students consider their out-of-school interests while posing algebraic verbal problems they were more successful in problem posing, learned the mathematical concepts better, and increased their interest and motivation to learn mathematics and posing personalized algebra story problems based on their out-of-school interests supported the learning of algebra, significantly.