Turkish EFL learners' lexical competence and performance: A study with preparatory school students at Kütahya Dumlupınar University
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin sözcüksel yeterlilikleri ve performansları: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencileri ile yapılan bir çalışma
- Tez No: 647042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MERÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözcüksel yeterlilik, sözcüksel performans, akademik sözcük bilgisi, yazma, konuşma, Lexical competence, lexical performance, academic vocabulary, writing, speaking
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sözcük bilgisinin dil öğreniminin önemli bir yönü olduğu birçok çalışmada kanıtlanmıştır. Literatürdeki çalışmalar ışığında, bu çalışmanın amacı Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu hazırlık sınıfı öğrencilerinin genel ve akademik sözcüksel yeterlilik ve performanslarını değerlendirmektir. Bu amaçla, bu çalışma öğrencilerin genel ve akademik algısal sözcük bilgisini ve üretimsel sözcük bilgisini ve aynı zamanda aralarındaki ilişkileri araştırmaktadır. Çalışmaya, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim görecek olan 94 adet hazırlık sınıfı öğrencisi katılmıştır. Çoklu test yaklaşımı benimsenerek iki farklı kelime testi uygulanmış, yazma uygulaması ve konuşma uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre öğrencilerin genel ve akademik sözcük boyutu ve derinliği yüksektir. Ancak, öğrenciler çoğunlukla sık kullanılan sözcükleri az kullanılan ve akademik sözcüklerden daha fazla tercih etmişlerdir. Öte yandan, üretimsel sözcük uygulamalarındaki sonuçlar algısal sözcük bilgilerinden daha düşük çıkmıştır. Bu nedenle, öğrencilerin sözcüksel yeterliliklerini sözcüksel performanslarına yansıtamadıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary has been accepted as an important aspect of language learning in many studies. In the light of these studies in literature, the purpose of the present study is to evaluate the general and academic lexical competence and performance of preparatory class students at Kütahya Dumlupınar University, School of Foreign Languages. Within this aim, the current study investigated the students' general and academic receptive productive vocabulary knowledge and their interrelationships among each other. The participants of the study included 94 preparatory class students who were going to major at Department of English Language and Literature. Through multiple test approach, two different vocabulary tests, a writing task, and a speaking task were implemented. According to the results, the students had large general and academic vocabulary size and depth. However, they mostly preferred high frequent words more than low frequent and academic words. Moreover, their scores in productive vocabulary were lower than their receptive vocabulary knowledge scores. Therefore, it was observed that they could not reflect their lexical competence in their lexical performance.