Üç boyutlu yazıcılar ve günümüz mimarisinde kullanımı
Three dimensional printers and their use in today's architecture
  1. Tez No: 647041
  2. Yazar: MUSTAFA BORA TÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ÖZKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İki boyutlu yazıcı, üç boyutlu yazıcı, mimaride yazıcılar, büyük ölçekli üç boyutlu yazıcılar, üç boyutlu yazıcı malzemeleri, Two-dimensional printer, three-dimensional printer, printers in architecture, large-scale three-dimensional printers, three-dimensional printer materials
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde farklı sektörlerde yaşanan değişimler, teknolojik ilerleme ve yenilikleri çağımızın vazgeçilmez unsuru haline getirmektedir. Özellikle teknoloji ile birlikte kendini sürekli yenileyen mimarlık alanında üç boyutlu yazıcılar önemli bir yer tutmaktadır. Üç boyutlu yazıcılar, farklı alanlardaki gereksinimleri ortadan kaldırarak, sektörde var olan eksikliklerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. İki boyutlu yazıcılarla kağıt üzerinde görülen“çıktı sonuçları”üç boyutlu yazıcı sayesinde“dokunulabilir üç boyutlu objeler”haline gelmiştir. Üç boyutlu yazıcılarla objeleri üretilebilir hale getirmek için birbirinden farklı imalat tekniklerinden faydalanılmaktadır. İmalat teknikleri içerisinde yer alan eksiltmeli imalatın eklemeli imalata dönüşmesinin ardından birçok yöntem ve teknik de beraberinde gelmiştir. Üç boyutlu yazıcı teknolojileri eklemeli imalatın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Eklemeli imalatta kullanılan yöntem ve teknikler bilgisayarlı modelleme ile birlikte ürünün dijital ortamda üretilebilmesine olanak sağlamıştır. Bu teknoloji, yeni endüstri devrimi olarak kabul edilen Endüstri 4.0'ın vazgeçilmez bileşenlerinden birisidir. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile büyük ölçekli üç boyutlu yazıcılar sayesinde mimari anlamda etkili çözümler uygulanmaktadır. Bu sayede üç boyutlu yazıcıların her alanda olduğu gibi mimarlık alanına da büyük katkı sağladığı yadsınamaz bir gerçektir. Maket yapımı, ürün ve mekan tasarımı, ara bağlantı, geçiş elemanları gibi örnekler üç boyutlu yazıcılar tarafından rahatlıkla üretilebilmekteyken,büyük ölçekli üç boyutlu yazıcılar tarafından ise daha büyük ebatlı, serbest ve karmaşık yapılar üretilebilmektedir. Büyük ölçekli yazıcıların mimaride kullanılmasıyla birlikte birçok ülkede örnek uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Rusya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin menşeili firmalar tarafından üç boyutlu yazıcılarla ev ve ofis gibi farklı amaca hizmet veren yapılar inşaa edilmiştir. Dünyada hızla ilerleyen inşaat uygulamalarının otomasyon altına alınabilmesi için bu konuyla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu doğrultuda çalışmada, yazının ve iki boyutlu yazıcıların tarihçesi, imalat kavramı, çeşitleri, temel prensipleri, eklemeli imalat teknolojisi ve yöntemleri, üç boyutlu yazıcıların ortaya çıkışı, bilgisayarlı modelleme ve üç boyutlu yazıcıların günümüz mimarisinde kullanımları ele alınmıştır. Üç boyutlu yazıcıların imalat sektöründe işlevselliği bilgisayarlı tasarım ve modelleme sistemleriyle entegrasyonu, gelişen malzeme teknolojisiyle kullanım alanlarındaki yeri ve önemi, mimari alanda geleceğe yönelik ne tür yapılarla ilişki içerisinde olacağının irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada iki ve üç boyutlu yazıcılar ve kullanım alanları irdelenmiştir. Sonuç olarak üç boyutlu yazıcıların günümüz mimarisine olumlu bir katkısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the changes, technological advances and innovations in different sectors make it an indispensable element of our age. Especially in the field of architecture, which constantly renews itself with technology, three-dimensional printers have an important place. Three-dimensional printers help eliminate the shortcomings in the industry by eliminating the requirements in different areas. The“printerobject”seen on paper with two-dimensional printers have become“touchable three-dimensional objects”thanks to the three-dimensional printer. Different manufacturing techniques are used to make objects producible with three-dimensional printers. After the reduced production, which is included in the manufacturing techniques, has been transformed into additive manufacturing, many methods and techniques have come along. Three-dimensional printer technologies have emerged as a result of additive manufacturing. The methods and techniques used in additive manufacturing have enabled the product to be produced digitally with computer modeling. This technology is one of the indispensable components of Industry 4.0, which is considered as the new industrial revolution. With three-dimensional printer technology, architecturally effective solutions are implemented thanks to large-scale three-dimensional printers. In this way, it is an undeniable fact that three-dimensional printers make a great contribution to the field of architecture as well as in every field. While models such as model making, product and space design, interconnection, and transition elements can be easily produced by three-dimensional printers, larger size, free and complex structures can be produced by large-scale three-dimensional printers. With the use of large-scale printers in architecture, sample applications have been realized in many countries. Buildings that serve different purposes, such as home and office, have been built with three-dimensional printers by companies originating from Russia, the United States (USA) and China. Studies are carried out on this subject in order to automate the rapidly advancing construction applications in the world. In this regard, the history of writing and two-dimensional printers, the concept of manufacturing, types, basic principles, additive manufacturing technology and methods, the emergence of three-dimensional printers, computer modeling and the use of three-dimensional printers in today's architecture are discussed. It is aimed to analyze the functionality of three-dimensional printers in the manufacturing industry with computerized design and modeling systems, their place and importance in the fields of use with developing material technology, what kind of structures will be related to the future in the architectural field. In this study, two and three dimensional printers and their usage areas are examined. As a result, it has been determined that three-dimensional printers have a positive contribution to today's architecture.