Kültürel miras bilinci kazanımıyla ilgili müze eğitimi dersi üzerine bir durum çalışması
A case study on the museum education course related to the acquisition of cultural heritage awareness
  1. Tez No: 647075
  2. Yazar: YEŞİM AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TOPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Kültürel Miras Bilinci, Müze Eğitimi, Cultural Heritage, Cultural Heritage Awareness, Museum Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Kültürel miras, geçmiş toplumların bilim, sanat ve kültürleri hakkında bilgi veren önemli kanıtlar bütünüdür. Bu kanıtların korunması ve özelliklerini yitirmeden sağlıklı bir şekilde gelecekteki sürekliliklerinin sağlanması, toplumların kültürel miras bilinci kazanımıyla mümkün olacaktır. Kültürel mirasın muhafazasını sağlayan müzeler, aynı zamanda kültürel miras bilincinin oluşturulması için de çok sayıda uygulama ve çeşitli kurumlarla ortak projeler yapmaktadır. Eğitim kurumlarının müzelerle yaptığı gönüllülüğe dayalı informal uygulamalar, daha sonra eğitim kurumlarının ders müfredatına girerek formal bir hal almıştır. Bu araştırma, müze eğitimi dersi alan Resim Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmada, Müze Eğitimi Dersi [MED] kapsamında kültürel miras bilinci kazanımına ilişkin amaçlar belirlenmiştir. Nitel araştırma yaklaşımı perspektifinde durum çalışması modeli uygulanan bu araştırmada, 4 ana temaya ve onların oluşturduğu toplam 20 alt temaya ulaşılmıştır. Araştırmada bulgular çerçevesinde; öğrencilerin MED'de işlenen, daha önce deneyimlemiş oldukları, duydukları, kendi yaşamlarıyla bağ kurdukları vb. gibi konularda daha etkin oldukları ve konular üzerinden derinlemesine bir anlamlandırmaya gittikleri söylenebilir. MED kapsamında, öğrenciler farklı bakış açıları kazanarak, yaşamlarında olan sıradan şeylerin aslında o topraklarda yaşamış olan kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan maddi ve manevi değerler bütünü olduğunun farkına vardıkları ve daha zengin bir bakış açısı kazandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage is a set of important pieces of evidence that gives information about the sciences, arts, and cultures of past societies. Preserving these pieces of evidence and ensuring their future continuity in a healthy way without losing their characteristics will be possible with the acquisition of cultural heritage awareness by societies. Museums, which ensure the preservation of cultural heritage, also carry out many applications and joint projects with various institutions in order to create cultural heritage awareness. Informal applications based on the voluntariness of educational institutions carried out with museums have later become formal by entering the curriculum of educational institutions. This study was carried out with the participation of 4th-grade students of the Painting Department receiving the museum education course. In the study, objectives related to the acquisition of cultural heritage awareness were determined within the scope of the Museum Education Course (MEC). In this study, in which a case study model was applied within the perspective of a qualitative research approach, four main themes and a total of twenty sub-themes formed by them were reached. Within the framework of the findings in the study, it can be said that students have become more effective in the subjects that are covered in the MEC, they have experienced before, heard, connected with their own lives, and they have made an in-depth interpretation of the subjects. Within the scope of the MEC, it was concluded that students gained different perspectives and realized that the ordinary things in their lives are actually a whole of material and spiritual values bearing the traces of the ancient civilizations that lived in those lands, thus gaining a richer perspective.