Emevîler döneminde siyasî hitabet
Political oratory i̇n the preiod of umayyads
  1. Tez No: 647076
  2. Yazar: MUHAMMET HAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TÜLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Tarih, Linguistics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hitabet, Emevî, Siyaset, Hutbe, Siyasî Propaganda, Oratory, Umayyad, Politics, Sermon, Political Propaganda
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmamız, Arap edebiyatı nesir türlerinden biri olan hitabetin Câhiliye Dönemi diye adlandırılan (m.500) Sadru'l İslâm Dönemi öncesinden başlayarak Emevîler Dönemi'nin sonuna (m.750) kadar geçirdiği süreci ele alıp konu edinmektedir. Özellikle de Emevîler Dönemi'nde hitabetin asıl amacının siyasî bir propaganda aracı olduğu ve bu durumun sebepleri anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Arap edebiyatının hitabet alanında yazılmış eski kaynaklara ve modern dönemde yapılmış araştırmalara başvurulmakla birlikte birinci bölümde Câhiliye dönemi ve Sadru'l İslâm Dönemi hitabeti, temsilcileri ve dönemin hutbe örneklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Emevîler Dönemi hitabeti, temsilcileri, hutbe örnekleri ve hitabetin siyasî bir propaganda aracı haline gelmesinin nedenleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the process of oratory, which is one of the prose genres in Arabic literature, starting from the pre-Sadru'l Islamic Period (m.500) to the end of the Umayyad Period (m.750). Especially in the Umayyad Period, the main purpose of oratory was a political propaganda tool and the reasons for this situation were tried to be explained. In this study, the old sources written in the field of oratory of Arabic literature and the researches made in the modern period were used. In the first part, the oratoring, representatives and examples of sermons of the Age of Ignorance and Sadru'l Islamic Period were given. In the second part, the oratory of the Umayyad Period, its representatives, examples of sermons and the reasons why rhetoric became a political propaganda tool were discussed.