İmalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin endüstri 4.0 farkındalığı: Zonguldak ili örneği
Industry 4.0 awareness of enterprises operating in the manufacturing industry: The case of Zonguldak province
  1. Tez No: 647080
  2. Yazar: HALE ARSLANALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDİ KESİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, siber fiziksel sistemler, nesnelerin interneti, büyük veri, Industry 4.0, cyber physical systems, internet of things, big data, artificial intelligence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve rekabet güçlerini devam ettirebilmeleri için teknolojik yeniliklerin farkında olmaları ve bu yeniliklere ayak uydurabilmeleri gerekmektedir. Buradan hareketle çalışmanın kapsamını Zonguldak ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren imalat sanayi işletmeleri oluşturmaktadır. Zonguldak imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin Endüstri 4.0'a karşı tutum ve farkındalığı ile işletmelerin teknolojik altyapılarının hangi düzeyde olduğu, uygulanan“Endüstri 4.0 Farkındalık Anketi”ile ortaya konulmuştur. Araştırmanın amacı; Zonguldak il ve ilçelerinde faaliyet gösteren imalat sanayi işletmelerinin Endüstri 4.0 farkındalığını ölçmek, Endüstri 4.0'a geçiş aşamasındaki eksik yönlerini belirlemek ve çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma kapsamında yürütülen anket çalışması altmış bir firmaya uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS IBM Statistics 22 programı ile analiz edilmiştir. Firma büyüklüğüne göre yapılan analizlerde işletmelerin Endüstri 4.0 farkındalık düzeylerinde bir farklılık bulunamamıştır. Sektörler arasında yapılan analiz sonuçlarına göre ise mevcut kaynak ve kabiliyetlerin eşit düzeyde olmadığı ve sahip olunan teknolojik altyapı ve kaynakların sektörler arasında farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, işletmelerin genel olarak Endüstri 4.0 hakkında bilgi sahibi olmalarına rağmen, sahip oldukları kaynakların ve teknolojik alt yapılarının henüz gereken düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to survive and maintain their competitive power, enterprises must be aware of technological innovations and be able to keep up with these innovations. From this point of view, the scope of the study consists of manufacturing industry enterprises operating in Zonguldak province and its districts. The attitude and awareness of the enterprises operating in the Zonguldak manufacturing industry towards Industry 4.0 and the level of the technological infrastructure of the enterprises are revealed by the“Industry 4.0 Awareness Survey”. The aim of the study is to measure the Industry 4.0 awareness of the manufacturing industry enterprises operating in Zonguldak province and districts, to determine the deficiencies in the transition to Industry 4.0 and to offer solutions. The survey conducted within the scope of the study was applied to sixty-one companies. The data obtained from the survey were analyzed with SPSS IBM Statistics 22 program. No significant difference was found in the Industry 4.0 awareness levels of the enterprises in the analyses made according to the size of the company. According to the results of the analyses made between the sectors, it was determined that the available resources and capabilities are not at equal level and the technological infrastructure and resources owned differ between sectors. As a result of the study, it is determined that although enterprises generally have information about Industry 4.0, their resources and technological infrastructure are not at the required level yet.