Destinasyon pazarlamasında rekreasyonel faaliyetlerin yeri ve önemi: Jackson Hole örneği
The place and importance of recreational activities in destination marketing: case of Jackson Hole
  1. Tez No: 647142
  2. Yazar: ALİ MERT GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEHNAZ DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon Pazarlaması, Rekreasyon, Rekreasyonel Faaliyetler, Milli Parklar, Jackson, Jackson Hole, Destination Marketing, Recreation, Recreational Activities, National Parks, Jackson, Jackson Hole
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Modern teknolojideki gelişimler, tatil sürelerindeki artış, erken emeklilik gibi fırsatlar ve esnek çalışma programları; insanları eğlence etkinliklerine yönlendirmektedir. Eğlence etkinliklerinin hem bireysel hem de sosyal olarak birçok olumlu etkisi vardır. Yaşam kalitesindeki düşüş nedeniyle, bugünün insanlarının eğlence ve dinlence faaliyetlerine ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Bu eğlence ve dinlence faaliyetleri için birincil gereklilik ise boş zaman faktörüdür. Turizm endüstrisinin rekreasyonel yöndeki amacı ise, bu boş zamanı planlamak ve insanlara sunmaktır. Bu noktada rekreasyonel faaliyetlerin değerlendirilmesi ve kitleleri ilgili destinasyona çekici bir faktör olarak kullanılması çok önemlidir. Jackson, Amerika'nın Wyoming Eyaleti'ne bağlı bir şehirdir ve şehrin turizm potansiyeli kış sezonlarında kayak ve kış sporları turizmi, yaz sezonlarında ise rekreasyonel faaliyetlere dayanmaktadır. Şehri ziyaret eden turistlerin önemli bir kısmının rekreasyonel faaliyetleri önemsediği gözlemlenmiş ve bu sebeple çalışma kapsamına Jackson dahil edilmiştir. Çalışmanın amacı, Jackson şehrindeki rekreasyonel faaliyetlerinin incelenmesi ve bu faaliyetlerin destinasyon pazarlaması, destinasyon imajı üzerindeki yeri ve öneminin ortaya koyulmasıdır. Bu doğrultuda, çalışmada Jackson şehrini 2019 yılı yaz sezonunda ziyaret etmiş olan toplam 212 katılımcının anket verileri üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın asıl amacı ise faaliyetlere katılan insanların profillerini incelemek ve iyi bir şekilde yönetilen destinasyonda rekreasyonun yerini ve önemini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Advances in modern technology, increased vacation time, early retirement opportunities and flexible work programs; directs people to recreational activities. Entertainment activities have many positive effects both individually and socially. It is known that today's people need recreational and recreational activities due to the decline in the quality of life. The primary requirement for these recreational and recreational activities is the leisure factor. The purpose of the tourism industry in the recreational aspect is to plan this leisure time and offer it to people. At this point, it is very important to evaluate recreational activities and to use the masses as an attractive factor to the relevant destination. Jackson is a city of Wyoming State of the USA and the tourism potential of the city is based on skiing and winter sports tourism in the winter season and recreational activities in the summer season. It has been observed that a significant number of tourists visiting the city attach importance to recreational activities and for this reason, Jackson was included in the scope of the study. The aim of the study is to examine the recreational activities in Jackson city and to reveal the place and importance of these activities on destination marketing and destination image. In this regard, the survey data of 212 participants who visited Jackson city in the summer season of 2019 were evaluated. The main purpose of the study is to examine the profiles of people participating in the activities and to reveal the importance of recreation in a well managed destination.