Birey örgüt uyumunun işten ayrılma niyetine etkisinde iş tatmininin aracılık rolünün belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research on determining the mediation role of job satisfaction in the effect of person-organization fit on intention to leave from
  1. Tez No: 647143
  2. Yazar: HİLAL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birey-Örgüt Uyumu, İşten Ayrılma Niyeti, İş Tatmini, Person-Organization Fit, Intention to leave, Job satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Birey- örgüt uyumu kavramı hem örgütsel çıktılar hem de bireyler arası ilişkiler üzerinde önemli derecede etkisi olan bir kavramdır. Çalıştığı kurumun değerleri ile uyuşmayan, yaptığı işten zevk almayan çalışanlar kısa vadede yeni iş arayışları içerisine girerek kurumdan ayrılma niyetine girmektedirler. Bu çalışmada, birey-örgüt uyumu ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide iş tatmininin aracılık rolünü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın kapsamının ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi aşamasında Kayseri' deki özel sağlık kurumlarında istihdam edilmiş olan çalışanlardan elde edilen istatistikî veri, analiz ve değerlendirmeleri içeren raporlar ile daha önce yapılan araştırmalar incelenmiştir. Araştırma kapsamında frekans analizi, güvenilirlik analizi, keşifsel faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda iş tatminini birey-örgüt uyumunun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kısmi aracılık rolü oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of person-organization fit has a significant effect on both organizational outcomes and interpersonal relationships. Employees who do not comply with the values of the company they work for and do not enjoy their work intend to leave the company by searching for new jobs in the short term. In this study, the mediating role of job satisfaction in the relationship between person-organization fit and intention to quit was tried to be revealed. During the determination of the scope and sample size of the research, the reports containing the statistical data, analysis and evaluations to be obtained from the employees employed in the private health institutions in Kayseri and the previous researches were examined. Frequency analysis, reliability analysis, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, correlation analysis and regression analysis were used in the study. As a result of the analyzes, it has been found that job satisfaction plays a partial mediator role in the effect of person-organization fit on intention to quit.