Ortognatik cerrahi operasyonu gerçekleştirilen hastalarda preoperatif ve postoperatif sesli harflerin akustik analizi
Acoustic analysis of vowel sounds before and after orthognatic surgery
  1. Tez No: 647197
  2. Yazar: GAZİ KUTALMIŞ YAPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜPHAN GENCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik Analiz, Çiftçene Operasyonu, Maloklüzyon, Ortognatik Cerrahi, Acoustic Analysis, Double Jaw surgery, Malocclusion, Orthognatic Surgery
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Ortognatik cerrahi, maksilla ve mandibulanın diş içeren bölümlerindeki anatomik bozukluklarının cerrahi olarak düzeltilmesidir. Bu gruptaki hastalar tek başına ortodontik yöntemler ile ideal olarak tedavi edilemeyen hastalardır. Ortognatik cerrahinin amacı dişsel dizilimin düzeltilmesinin yanında ideal bir yüz estetiğini sağlamaktır. Bu iki ana amacın yanında en az onlar kadar önemli olan sese olan etkileridir. Özellikle ses kayıt cihazlarının ve ses analiz programlarının gelişmesi ile birlikte bu alanda daha objektif ve detaylı değerlendirmeler yapılabilmektedir. Dentofasiyal deformitelerin düzeltilmesinde Lefort 1 osteotomisi ve sagital split ramus osteotomisi en sık kullanılan yöntemlerdir. Bu iki operasyonun birlikte kullanıldığı olan çift çene operasyonunda ise tek bir çenenin yumuşak dokuların fizyolojisine ayıkırı biçimde belirgin hareketlerden ziyade minimal hareketlerle oklüzyonun sağlanmasında büyük avantaj sağlamaktadır. Bilgisayarlı ses analizi esas olarak ses bozukluğunun ve uygulanan tedavinin etkinliğinin takibinde kullanılmaktadır. Akustik analiz sese ait nesnel değerlendirme imkanı sunar ve özellikle tedavi öncesi ve sonrası durum değerlendirmelerinde oldukça etkilidir. Bizde çalışmamızda oklüzyon bozukluğu olan dentofasyal deformiteli hastalara uyguladığımız ortognatik çift çene cerrahi tedavisinin akustik analiz ile takibini ve ses kalitesi üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık. Materyal Metod: Bu prospektif kesitsel çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında 20018-2020 yılları arasında gelişimsel maloklüzyon nedeniyle ortodontik tedavi sonrası ortognatik çift çene cerrahi tedavisi uygulanan 13 erkek ve 13 kadın toplam 26 hasta incelendi.Tüm operasyonlar aynı cerrah liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirildi. Hastaların sesli harf kayıtları (a,e,i,ı,o,ö,u,ü) ameliyat öncesi dönemde ve ameliyat sonrası 6. Ayda hastaların vokal kalitesini etkileyebileceği düşünülen ek patolojilerinin olmadığı dönemde alındı. Audacity programı(Open Source Software) ile alınan ses kayıtları, Praat akustik analiz program ile her harf için ameliyat öncesi ve sonrasında akustik analizi yapılarak temel frekans, shimmer, jitter ve harmoni gürültü oranlarına (NHR) bakıldı. Operasyon öncesi ve sonrası sürekli ölçümlerin karşılaştırılmasında dağılımlar kontrol edildi, parametrik dağılım gösteren değişkenler için Bağımlı Grup T test, parametrik dağılım göstermeyen değişkenler de Wilcoxson testi kullanıldı. Tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0.05 olarak alındı. Bulgular: Çalışmada kullanılan sesli harf ses kayıtlarının tamamı için akustik analiz sonucu elde edilen temel frekans (f0), jitter, shimmer ve harmoni gürültü değerlerinde ses kalitesindeki artışı gösterir şekilde sayısal olarak azalma ve her harf için en az iki parametrede istatiksel olarak anlamlı değişiklik saptandı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda ortodontik tedavi sonrası uyguladığımız ortognatik çift çene cerrahisi hastalarının türkçe alfabesinde kullanılan sesli harflerin akustik analizinde, ses kalitesinde artış sağladığı gözlemlenlendi. Akustik analiz değerlendirilirken birden fazla parametre kullanımının elde edilecek sonucun güvenilirliğini artırması yönünden önemli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Orthognathic surgery is the surgical correction of anatomic defects in the parts of the maxilla and mandible that contain teeth. Patients in this group are those who cannot ideally be treated with orthodontic methods alone. The aim of orthognathic surgery is to provide an ideal facial aesthetics as well as the correction of the dental alignment. Besides these two main purposes, at least as important as them are the effects on the speech voice. Especially with the development of sound recording devices and sound analysis programs, more objective and detailed evaluations can be made in this area. In the correction of dentofacial deformities, Lefort 1 osteotomy and sagittal split ramus osteotomy are the most frequently used methods. In the double chin operation, which is the combination of these two operations, it provides a great advantage in providing occlusion with minimal movements rather than sobering movements of the soft tissues of a single jaw. Computerized voice analysis is mainly used for monitoring the voice disorder and the effectiveness of the treatment. Acoustic analysis provides objective assessment of sound and is particularly effective in evaluating the situation before and after treatment. In our study, we aimed to investigate the effect of orthognathic double chin surgery treatment on patients with dentofacial deformity with occlusion disorder, follow-up with acoustic analysis and on voice quality. Patients and Method: In this prospective cross-sectional study, a total of 26 patients, 13 men and 13 women, who underwent orthognathic double chin surgery after orthodontic treatment due to developmental malocclusion between the years of 2018- 2020 in the Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, Faculty of Medicine, Çukurova University. The vowel recordings of the patients (a, e, i, ı, o, ö, u, ü) were taken in the preoperative period and at the 6th month postoperatively, when there were no additional pathologies that were thought to affect the vocal quality of the patients. Sound recordings taken with the Audacity(Open Resource Software) program and the acoustic analysis of each letter before and after the operation with the Praat acoustic analysis program, and the fundamental frequency, shimmer, jitter and harmony noise ratios (NHR) were examined. For the comparison of continuous measurements before and after the operation, the distributions were checked. Dependent Group T test was used for variables showing parametric distribution, and Wilcoxson test was used for variables that did not show parametric distribution. Statistical significance level was taken as 0.05 in all tests. Results: For all vowel sound recordings used in the study, a numerical decrease in the fundamental frequency (f0), jitter, shimmer and harmony noise values obtained as a result of the acoustic analysis and a statistically significant change in at least two parameters for each letter were found. Conclusion: As a result of our study, it was observed that the acoustic analysis of vowels used in the Turkish alphabet of orthognathic double jaw surgery patients, which we applied after orthodontic treatment, increased the sound quality.