Trafik kazalarında sigortacının sorumluluğu
Insurer's liability in traffic accidents
  1. Tez No: 647204
  2. Yazar: OSMAN NURİ ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Traffic Accident, Danger Liability, Compulsory Liability Insurance, Motor Own Damage Insurance, Optional Liability Insurance, Compulsory Seat Personal Accident Insurance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Trafik kazası sonucunda yıllara bağlı olarak can ve mal kaybında sürekli artış meydana gelmektedir. Kanun koyucu, trafik kazası nedeniyle Karayolları Trafik Kanunu'nun 85. Maddesi'nde tehlike sorumluluğunu benimsemiştir. Trafik kazasından kaynaklanan zararlar farklı sigorta türlerine göre teminat altına alınmaktadır. Tehlike sorumluluğunun varlığından dolayı bazı sigorta türlerinin yaptırılması kanunen zorunludur. Trafik kazası nedeniyle sigortacı, sigortalının veya zarar gören üçüncü kişinin malvarlığında meydana gelen zararları, üçüncü kişilerin yaralanması veya ölmesi sebebiyle uğranılan zararların teminat altına almaktadır. Sigorta türlerinin teminat limitleri ve sorumlulukları ile ilgili esas ve usullerin irdelenmesi, zarar tazmini için ciddi bir önem taşımaktadır. Trafik kazalarında sigortacının sorumluluğu başlıklı tez çalışması üç bölümde incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde trafik kazası kavramı ve trafik kazasından doğan sorumluluk türlerinden bahsedilmiştir. Tezin ikinci bölümünde trafik kazasından doğan zararlardan sigorta türlerine göre ayrı ayrı değerlendirme yapılmıştır. Bu bağlamda sigortacının yükümlülükleri, sigorta teminatına dahil olan ve sigorta teminatının dışında kalan zararlar çalışmada ağırlıklı olarak işlenmiştir. Ayrıca son yıllarda sigortacının sorumluluğu ile alakalı kanun ve sigorta genel şartlarında yapılan değişikliğin üçüncü kişiye karşı etkisi üzerinde durulmuştur. Tezin üçüncü bölümünde trafik sigortacısının taraf olduğu uyuşmazlıklarda yetki, görev ve zamanaşımı hususları üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu konularla ilgili tartışmalı durumlar ortaya konulmuş ve tartışmalar üzerinden değerlendirme yapılarak bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Tezin genel düzeni yukarıda belirtilen sıralamaya uyularak oluşturulmuştur. Çalışmanın konusu ile ilgili ortaya çıkan tartışmalar hakkında genel değerlendirme yapabilmek için literatür araştırması yapılmış ve Yargıtay kararlarına başvurulmuştur. Anahtar Kelime: Trafik Kazası, Tehlike Sorumluluğu, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Kasko Sigortası, İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası.
Özet (Çeviri)
As a result of traffic accidents, there is a continuous increase in loss of life and property over the years. The legislator has adopted the danger liability in Article 85 of the Highway Traffic Law due to a traffic accident. Damages caused by traffic accidents are covered according to different types of insurance. Due to the existence of danger liability, some types of insurance are required by law. Due to the traffic accident, the insurer guarantees the damages on the assets of the insured or the third party who suffered damage and the damages incurred due to the injury or death of third parties. Examining the principles and procedures regarding the coverage limits and responsibilities of insurance types is of great importance for compensation. The thesis study titled the insurer's responsibility in traffic accidents is examined in three sections. In the first part of the thesis, the concept of traffic accident and the types of responsibility arising from traffic accidents are mentioned. In the second part of the thesis, the damages arising from traffic accidents are evaluated separately according to insurance types. In this context, the liabilities of the insurer, the damages included in the insurance coverage and the losses excluded from the insurance coverage were mainly discussed in the study. In addition, the effect of the changes in the law and insurance general conditions related to the liability of the insurer against the third party is emphasized. In the third part of the thesis, the issues of authority, duty and limitation of time in disputes to which the traffic insurer is a party are discussed. In addition, controversial situations related to these issues were presented and a result was tried to be reached by evaluating through discussions. The general order of the thesis was created in accordance with the order stated above. In order to make a general evaluation about the debates that emerged about the subject of the study, a literature research was conducted and the decisions of the Supreme Court were applied.