Mijabad, Labîrenta Cinan ve Gerîneka Guernîcayê örnekleriyle Kürtçe (Kurmancî) romanında mekân algısı
The concept of space in Kurdish (Kurmanji) novels: Mijabad, Labîrenta Cinan and Gerîneka Guernicayê
- Tez No: 647301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN TEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mekan, Yer, Roman, Kahraman, Olay Örgüsü, Kürtçe Roman, Space, Place, Novel, Characters, Plot
- Yıl: 2020
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanın mekânla olan ilişkisi insanlık tarihi kadar eskidir. İnsan, bedeni mekana bağlı olan bir varlıktır, bir başka deyişle beden ancak mekan içinde varolabilir. Mekan farklı yer ve zamanlarda farklı anlamlara gelmektedir. İnsan mekanı farklı şekillerde kullanmaktadır; yerleşmek için (ev), gereksinimlerini karşılamak ve geçimini sağlamak için. Bununla beraber mekân insan için bir yaşam alanıdır. Böylelikle mekan sadece inşa etmek veya kurgulamaktan ve öte kullanıcının onu kullanması, yani mekanda yaşaması mekanın asıl anlamını ifade eder. Tarihsel süreç içerisinde sürekli değişen insan ve mekan ilişkilerinin yansımaları sanat dalları ve edebiyat üzerinde de etkili olmuştur. Mekan ve insan ilişkilerinin büyük bir öneme sahip olduğu edebiyat türlerinden biri romandır. Mekan, romanın asli unsurlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Romanda mekan unusuru insan ilişkileri sayesinde anlam kazanır. Mekan, kahramanlar ve olaylar üzerinde etkili bir unsurdur. Mekanın yorumlanması üzerinden kahramanlar hakkında psikolojik, sosyal, ekonomik durum vb. konularda çıkarımlar yapılabilir. Öte yandan mekan incelemesi roman kahramanlarından öte romanın ait olduğu toplum hakkında da bize bilgiler sunmaktadır. Bu çalışmada üç Kürtçe romanı mekan unsuru açısından inceleyeceğiz. Kürtçe romanlarda mekan öğesinin tüm olay zincirinin temelinde olduğunu ve diğer öğelerden daha belirgin bir konuma sahip olduğunu düşündüğümüz için yapmaktayız. Başka bir deyişle Kürtçe romanda mekan diğer bütün unsurları kapsamaktadır. Bu çalışmada Hesenê Metê'nin Labîrenta Cinan, Yıldız Çakar'ın Gerîneka Guernîcayê ve Jan Dost'un Mijabad adlı romanlarında mekan unsurunun nasıl kullanıldığını, karakterlerler olan ilgisini ve olay örgüsündeki yerini inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
The connection between humans and space (place) is as ancient as the history of humanity. A human being's body is an entity connected to space, in other words, the body does only exist within the space. People make use of the space for various purposes: to settle in ( housing), to fulfill their needs and for the economy. Similarly, the space, for human beings, is a habitat other than just being an entity to be utilized. In this regard, we can say that space can exist not only through making, building, and imagining the space but in its original sense, it also exists through the utilization of the space by a utilizer, which means to live or to experience the space. The relationship between humans and space, which has always been subject to change throughout history, has had an impact on the branches of art and literature. One of the branches of the literature is novel. Space is a prominent component in the novel. Space exists in novel to narrate the events and/or situations in the center of which human characters take part, and the space becomes meaningful with human involvement. In the novel, the role of the space and the way it is utilized can give us information about the other components within the novel. Sometimes, space steps forth as the narrator of the novel and sometimes as the psychological and physical borders of the characters. In the novel, if space is depicted, the characters are as well figuratively depicted because space and character are connected. Space has an impact on the characters and plot of the novel. Through space, we can make psychological, social, economic, and personality analyses on the characters. In this study, we will focus on the three novels of Kurdish Literature. We will assess the three novels in terms of spatiality. According to me, in Kurdish novels, space as a concept covers larger area than the others. In other words, space accommodates all other components of the novel. In order to indicate this, we will assess the three novels focusing on their spatial relationship and the way it is handled. In this study, we will assess the following three novels: Labîrenta Cinan by Hesenê Metê, Gerîneka Guernîcayê by Yıldız Çakar and Mijabad by Jan Dost.