Mezhepler tarihi açısından Muhammed İhsan Oğuz
In terms of sects history Muhammed İhsan Oğuz
- Tez No: 647325
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mezhep, Muhammed İhsan Oğuz, Din, Tari
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Cumhuriyet döneminde yaşayan Muhammed İhsan Oğuz, ilme önem veren, mutasavvıf bir zâttır. Muhammed İhsan Oğuz'un çok sayıda eserinin var olduğunu biliyoruz. Bu eserlerinde belirtmiş olduğu bazı mezhepler hakkındaki görüşlerinin ve bilgilerin de mevcut olduğunu bilmekteyiz. Çalışmamızda Muhammed İhsan Oğuz'un eserlerine dayanarak ifade ettiği mezhebî fikirleri, bilgileri İslâm Mezhepler Tarihi açısından incelemeye çalıştık. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde İslâm Mezhepler Tarihi açısından kullanılan yöntemler, kaynaklar yer almaktadır. Birinci bölüm Muhammed İhsan Oğuz'un hayatı ve ilmî kişiliğine dair bilgileri; ikinci bölüm Muhammed İhsan Oğuz'un İslâm inancına dair fikirleri, bazı kelâm konuları ve mezheplere dair fikirlerini içerir.
Özet (Çeviri)
Muhammed İhsan Oğuz, who lived in the last period of the Ottoman Empire and in the republican period, is a person with a sufi personality that gives importance to science. We know that there are many Works of Muhammed İhsan Oğuz. We know that his views and information about some of thesects he has mentioned in these Works are available. In our study, we tried to examine the sect ideas and information that Muhammed İhsan Oğuz stated based on his Works in terms of the History of Islamic Sects. Our study consists of introduction and two parts. In the introduction part, methods and resources used in terms of History of Islamic Sects are included. In the first part, the life and scientific personality of Muhammed İhsan Oğuz, in the second part, the ideas of Muhammed İhsan Oğuz about Islamic belief and some kalam subjects and ideas about sects are included. KeyWords: Sect, Muhammed İhsan Oğuz, Religion, History