Mustafa paşa (Sinasos) konut mimarisi
Mustafa Paşa (Sinasos) housing architecture
- Tez No: 647331
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mustafapaşa, Sinasos, Konut, Kalem İşi, Duvar Resmi, Mustafapaşa, Sinasos, Residence, PencilWork, Wall Painting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 477
Özet
Nevşehir ili Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa(Sinasos) köyündeki konutlar, 19.yüzyıl ile 20. yüzyıl arasına tarihlenmektedir. Bu tarihler içerisinde günümüze kadar ulaşmış on beş konut mimarisi ele alınıp mimari, malzeme, teknik ve bezeme olarak incelenerek tezin konusunu oluşturmuştur. Ele alınan bu yapıların bazıları kaya oymadan bazıları düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Plan tipolojisi olarak iç sofalı ve avlulu plan tipi görülmektedir. Konutlar da süsleme öğesi olarak taş, kalem işi süsleme ve duvar resimleri kullanılmıştır. Tez altı ana başlık altında incelenmiş olup, birinci bölümde tezin konusu, amacı, önemi, kapsamı, yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde“Geleneksel Türk Evinin ve Tarihsel Süreç İçinde Gelişimi”üç başlık altında Türk Evinin Tanımı, Tarihsel Süreç İçinde Gelişimi ve Türk Evinde Görülen Plan Tipleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde“Mustafapaşa (Sinasos) Köyü”dört başlık altında, Coğrafi Konumu, Tarihçesi, Nüfus ve Şehirleşmesi, Ekonomik ve Sosyal Hayatı bakımından anlatılmıştır. Dördüncü bölüm“Katalog”kısmı olup On beş evin tanıtımı yapılmıştır. Beşinci bölümde“Değerlendirme ve Karşılaştırma”altı başlık altında, Genel Özellikleri Açısından, Plan Özellikleri Açısından, Malzeme ve Yapım Teknikleri Açısından, Cephe Özellikleri Açısından, Süsleme Özellikleri Açısından, Duvar Resimleri Açısından ele alınıp benzer örnekleri ile karşılaştırması yapılmıştır. Tezin altıncı bölümü“Sonuç”kısmından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The residences in the village of Mustafapaşa (Sinasos) in the Ürgüp district of Nevşehir province date from the 19th to the 20th century. Within these dates, fifteen residential architectures that have survived to the present day have been examined and examined in terms of architecture, material, technique and decoration. Some of these structures were built from carving rocks and some of them were made of fine cut stone. Plan type with interior hall and courtyard is seen as the plan typology. Stone, hand-carved ornaments and wall paintings were used as decoration elements in the houses. The thesis has been examined under six main headings, and in the first chapter, the subject, purpose, importance, scope and method of the thesis are explained. In the second chapter, the definition of the Turkish house, its development in the historical process and the plan types seen in the Turkish house are explained under three headings of“Traditional Turkish House and Its Development in the Historical Process”. In the third chapter,“Mustafapaşa (Sinasos) Village”is explained under four headings in terms of its Geographical Position, History, Population and Urbanization, Economic and Social Life. The fourth section is the“Catalog”section and 15 houses have been promoted. In the fifth chapter, under the six headings of“Evaluation and Comparison”, it is handled in terms of general features, in terms of plan features, in terms of materials and construction techniques, in terms of facade features, in terms of decorative features, in terms of wall paintings and compared with similar examples. The sixth part of the thesis consists of the“Conclusion”part.