Lipman yarıgrupları üzerine
On Lipman semigroups
  1. Tez No: 647339
  2. Yazar: MEHMET SAİT ALAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal yarıgruplar, Arf sayısal yarıgruplar, Lipman sayısal yarıgruplar, Frobenius sayısı, Katlılık, İletici, Numerical semigroups, Arf numerical semigroups, Lipman numerical semigroups, Frobenius number, Multiplicity, Conductor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada bir sayısal yarıgrubun Lipman yarıgruplarıincelenmiştir. Burada Lipman sayısal yarıgruplarla ilgili temel bilgileri ve katlılığı 9'dan küçük ve belli bir C pozitif tamsayı ileticisine sahip olan bütün Arf sayısal yarıgruplarının Lipman yarıgrupları verilmiştir. Bu tezde, öncellikle herhangi bir S sayısal yarıgrubunda genel bilgilerle birlikte, önemli bazı teorem ve tanımlara yer verilmiştir. Sonrasında Arf sayısal yarıgrupların tanımı ve temel özellikleri, özelinde de bu yarıgruplardan faydalanarak katlılığı 9'dan küçük olan belli bir ileticiye sahip olan bütün Arf sayısal yarıgruplarının Lipman sayısal yarıgrupları ve bu Lipman sayısal yarıgruplardan elde edilen birtakım teorem ve bu teoremlere bağlı sonuçlar yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Lipman semigroups of a numerical semigroup is studied and examined. Here, basic information about Lipman numerical semigroups and Lipman semigroups of all Arf numerical semigroups whose multiplicity less than 9 and have a fixed positive integer C conductor are given. In this thesis firstly, some important theorems and definitions are mentioned with general information in any S numerical semigroup. After that, the definition and basic properties of Arf numerical semigroups, in particular, by making use of these semigroups Lipman numerical semigroups of all Arf numerical semigroups that have a certain conductor less than 9 and some theorems obtained from these Lipman numerical semigroups and the results related to these theorems are mentioned.