Identification of genes conferring resistance to chemotherapeutic drugs
Kemoterapötik ilaçlara karşı direnç kazandıran genlerin belirlenmesi
  1. Tez No: 647352
  2. Yazar: İRFAN BAKİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Moleküler Tıp, Biotechnology, Genetics, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç direnci, Doksorubisin, CRISPR/Cas9, Genom Düzenleme, Direnç Modelleme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler ve Translasyonel Biyotıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kanser, dünya çapında en ölümcül hastalıklardan biridir. Kemoterapi, kanser tedavisi için yaygın olarak tercih edilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, kullanılan sitotoksik ilaca direnç gelişebilir. İlaç direncinin kanser tedavisinin başarısını önemli ölçüde azalttığı bilinmektedir. Her ne kadar spesifik hedefleri olan ilaçlar, ilaç direncini önlemek için tasarlanmış olsa da, ilaç direnci kanser tedavisinde hala önemli bir engeldir. Bu nedenle, doğru ilaç ve terapi kombinasyonları ile hastanın hayatta kalma oranını arttırmak için dirence bağlı genlerin ve proteinlerin belirlenmesi önemini korumaktadır. Genom çapında CRISPR / Cas9 genom düzenleme ile tarama sistemi, dirençle ilgili yeni genleri belirlemek için en yaygın ve güncel yöntemlerden biridir. Doksorubisine karşı gelişen dirençte rol oynayan genler, laboratuvarımızda yapılan önceki genom çağında tarama çalışmalarında listelenmiştir. Bu tezin amacı, genotoksik bir ilaç olan doksorubisine karşı dirençte, genlerin rolünü araştırmaktır. Bunun için, bazı kayda değer genler, üretilen gen listelerinden seçildi. Daha sonra, ilgili genlerin rehber RNA ve CRISPR / Cas9 bileşenlerini taşıyan plazmidler ve lentiviral parçacıklar üretildi ve doğrulandı. MDA-MB-231 hücreleri, üretilen lentiviral partiküller ile enfekte edildi. Genetik modifikasyon oranı T7E1 yöntemi ile belirlendi. Son olarak, silinen genlerin direnç üzerindeki etkisini anlamak için deneyler yapıldı. Hücreler doksorubisin ile muamele edildikten sonra IC50 değerleri MTT ile hesaplandı. Genlerin direnç mekanizmalarındaki biyolojik rollerini ortaya çıkarmak için uzun süreli koloni oluşumu, proliferasyon hızı, hücre döngüsü dağılımı, tutunmadan bağımsız büyüme, 3B sferoid özellikleri ve RNA-seq yöntemi ile transkriptom analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the most fatal diseases worldwide. Chemotherapy is widely preferred for cancer treatment. However, in some cases, resistance to the selected cytotoxic drug may develop. Drug resistance is known to significantly reduce the success of cancer treatment. Although drugs with specific targets have been designed to prevent drug resistance, it is still a major obstacle in cancer treatment. So, it is still an important objective to determine resistance related genes and proteins to enable an increase in patient survival rates via choosing better and correct drug and therapy combinations. Genome wide CRISPR/Cas9 genome editing screening system is one of most common and current method for identifying novel resistance conferring genes. Genes that played roles in the resistance to doxorubicin were listed in previous genome wide screening studies that performed in our laboratory. The aim of this thesis is to investigate the role of genes in resistance against doxorubicin, a genotoxic drug. For this, some significant genes were selected from the produced gene lists. Then, plasmids and lentiviral particles which carry the single guide RNA and CRISPR / Cas9 components against interested genes were produced and confirmed. MDA-MB-231 cells were infected with the produced lentiviral particles. Genetic modification rate was determined by T7E1 method. Finally, experiments were conducted to understand the effects of deleted genes on drug resistance. After the cells were treated with doxorubicin, IC50 values were calculated by MTT. Long-term colony formation, proliferation rate, cell cycle distribution, anchorage independent growing, 3D spheroid characteristics and RNA-seq facilitated transcriptome analysis were performed to reveal the biological roles of selected genes in drug resistance mechanisms. KEYWORDS: Drug resistance, Doxorubicin, CRISPR/Cas9, Genome Editing, Resistance Modelling