Kentlerin rekabetçi özellik kazanmasında kentsel dönüşüm projelerinin rölü: İzmir örneği
The role of urban regenaration projects in urban competitiveness: Case of İzmir
  1. Tez No: 647553
  2. Yazar: MUSTAFA ENES YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabetçilik, kentsel dönüşüm, kentler arası rekabet, İzmir, Competitiveness, urban transformation, urban competition, İzmir
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Küreselleşmenin getirmiş olduğu etkiyle tekrar gözden geçirme vurgusu taşıyan rekabetçilik, kentin dinamik ve sistematik bir şekilde gelişmesinin, büyümesinin, ilerlemesinin ve zenginleşmesinin araçlarından olmaktadır. Ülkelerde ve şehirlerde kalkınmanın sağlanması, ekonomik canlılık kazanılması ve refahın artırılması için çoğu ülke rekabet içerikli projeleri kullanmıştır. Rekabetçilik, yapılan çalışmalar ve araştırmalar ile içerisinde barındırdığı yapıların, kavramların ve unsurların gelişmesine de hizmet etmiştir. Kentsel dönüşüm çerçevesinde rekabetçilik konusu özel ekonomi bölgelerinin, şehirlerde kümelenmenin, bölgesel, kentsel ve kentler arası rekabetin, yaratıcı ve öğrenen kentlerin ve rekabet gücünün ele alınmasıyla rekabetçilik perspektifinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Çalışmamızda, kentsel dönüşümün rekabetçi yapısı göz önünde bulundurularak yapılmasının, kentlerin rekabet edilebilirliğinin geliştirilmesinin ve kentin rekabet gücünün artırılma prensibi ile dönüştürülmesinin kentsel refahın artmasında, kente ekonomik canlılık sunmasında, kentin zenginleşmesinde, ilerlemesinde ve gelişmesindeki etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu amaç göz önünde bulundurularak İzmir il genelinde riskli alan ilan edilmiş tüm alanlar incelenmiş ve Karabağlar kentsel dönüşüm alanı tercih edilmiştir. Karabağlar kentsel dönüşüm projesi yapılan çalışmalar incelenmiş ve irdelenmiştir. Kentsel dönüşüm alanına istinaden rekabetçilik göz önünde bulundurularak çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Bu öneriler kapsamında Karabağlar kentsel dönüşüm alanına dair tek boyutlu kentsel dönüşüm uygulamasından ziyade rekabetçiliği sağlayacak unsurlar ön plana çıkarıldığında İzmir'in prestijine ve marka değerine katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Competitiveness, which emphasizes the revision with the effect of globalization, is one of the means of dynamic, systematic development, growth, progress and enrichment of the city. Most countries have used competitive projects to ensure development, economic vitality and prosperity in countries and cities. The studies and researches on competitiveness have also served the development of the structures, concepts and elements of competitiveness. The issue of competitiveness within the framework of urban transformation contributes to the development of competitiveness perspective by addressing private economic zones, clustering in cities, regional, urban and inter-city competition, creative and learning cities and competitiveness. In our study, taking into consideration the competitive structure of urban transformation, improving the competitiveness of cities and transforming the city with the principle of increasing the competitiveness of the city, increasing urban prosperity, providing economic vitality to the city is aimed to reveal the effect on the progress and development. According to this purpose, all areas declared as risky areas in İzmir province were examined and Karabağlar urban transformation area was preferred. Karabağlar urban transformation project studies have been examined. Suggestions have been made considering the competitiveness in terms of urban transformation area. According to these suggestions, Karabağlar urban transformation area rather than one-dimensional urban transformation, It is concluded that İzmir will contribute to the prestige and brand value when the factors that will ensure competitiveness are brought to the fore.