Yayın illüstrasyonlarında görsel hikaye anlatımı
Visual storytelling in editorial illustrations
- Tez No: 647567
- Danışmanlar: DOÇ. BANU İNANÇ UYAN DUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: yayın illüstrasyonu, görsel hikaye anlatımı, illüstrasyon, editorial illustration, visual storytelling, illustration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yayın illüstrasyonları günümüzde basılı ve dijital yayınlarda metnin içeriğiyle ilişkili görsel hikaye anlatıcısıdır. Görsel hikaye anlatımı çoklu sahnelerin dışında tek bir görsel ile hikayeyi etkili bir biçimde anlatabilmektedir. Yayın illüstrasyonlarında görsel hikaye anlatımı yöntemi okuyucuların metni daha hızlı ve rahat algılamalarını sağlayarak içeriğe odaklanmalarına destek olmaktadır. Bu anlamda yayın illüstrasyonları metnin yanında konumlandırılan ayrı bir yapı olarak değil içerikle bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu bütünlük içerisinde yayın illüstrasyonlarının, yapıya görsel estetik katmanın ötesinde işlevleri vardır. İçerikteki bilgi, düşünce veya duyguları okuyucuya aktarma, benimsetme ve hissettirme amacını taşırlar. Böylece metin okuyucu ile daha fazla etkileşime geçebilmektedir. Günümüzde basılı olan yayınların çoğu dijital ortamda da yerini almakta, kimi yayınlar ise sadece dijital olarak yayın hayatına devam etmektedir. İnsanlar, gazete, dergileri ve kitapları kullanımı giderek yaygınlaşan ve geniş imkanlar sunan bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazlarla dijital platformlardan okumayı tercih etmektedir. Diğer yandan dijital platformlarda görsellerin önemli bir ağırlığı vardır. Bu bakımdan yayın illüstrasyonları görsel hikaye anlatıcısı olarak dijital platformlarda da yer alır. Bu mecranın sunduğu olanaklar ile yayın illüstrasyonları farklı etkileşim yöntemleriyle kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı basılı ve dijital yayın illüstrasyonlarını ile görsel hikaye anlatımının bağını araştırmak, örnekler üzerinden incelemektir. Bu bağlamda günümüzün önemli basılı ve dijital yayınları arasında yer alan dergi ve gazetelerdeki illüstrasyonlar incelenmiştir. Ayrıca basılı yayınlarda durağan olarak yer alan yayın illüstrasyonlarının dijital mecrada değişen form ve yapısı araştırılmıştır. Dijital ortama aktarılan yayın illüstrasyonlarının görsel hikaye anlatımı bakımından dönüştüğü yeni biçimler incelenmiştir.Yapılan araştırma ve incelemelerde edinilen bilgiler ışığında gerçek bir haber içeriği ele alınarak görsel hikaye anlatımı yöntemiyle yeni bir yayın illüstrasyonu serisi tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays visual illustrations in print and digital channels are visual storytellers related to the content of the message (or text). In contrast to multiple scenes, visual storytelling describes effective the story using a single visual. The visual story telling method in visual illustrations by allowing readers to understand the message quicker and more easily, enables them to focus on the content of the message. In this sense, visual illustrations should not be evaluated as separate structures, but considered integrated with the content. Within this integration, visual illustrations have a broader function than mere aesthetics. Information, beliefs or feelings provided in the content aim to communicate, internalize and affect readers. Consequently, it allows greater reader engagement. At the present day, most of the print publications also take their place in the digital channels, whereas other publications are only published digitally. Individuals prefer to read newspapers, magazines and books on digital platforms using devices such as computers, tablets and telephones that are increasingly widespread in use and offer several opportunities. On the other hand, visual have a great effect on digital platforms. In this regard, visual illustrates are also incorporated in digital platforms as visual storytellers. With the opportunities offered by this channel, visual illustrations are used with different interaction methods. Using examples, the purpose of this study is to examine visual storytelling in print and digital illustrations. For this objective, illustrations in important magazines and newspapers both in print and digital channels were examined. In contrast to the stable form of illustrations in print channels, the different form and structure of visual illustrations in digital channels was also explored. The new forms that visual illustrations take in dijital platforms were examined from the perspective of visual storytelling.In the light of the information obtained from the research, based on a real newstory a series of illustrations was designed using the visual storytelling method.