Birinci Dünya Savaşı yıllarında İzmir'de beslenme sorunu
The problem of nourishment in İzmir during First World War years
  1. Tez No: 647586
  2. Yazar: LÜTFİYE HACI HÜSEYİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, İzmir, Osmanlı İmparatorluğu, savaş, beslenme, gıda yetersizliği, First World War, Izmir, Ottoman Empire, war, nutrition, malnutrition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
İzmir'in hem kendisi hem de periferisi bereketli topraklara sahiptir. Topraklarının verimliliği sahip olduğu limanıyla da birleşince onu önemli bir besin merkezi haline getirmiştir. İç bölgelerden kervanlarla getirilen gıdalar limanından dışarıya, onun sahip olmadıkları ise gemilerle limanına oradan yine kervanlarla iç bölgelere sağlanmıştır. 19.yüzyıldaki gelişmelerle birlikte özellikle demiryolu ağının gelmesi İzmir'in art bölgesi ile olan ulaşımını kolaylaştırmıştır. Böylece eskiden olduğu gibi ama daha modern araçlarla hem hinterlandının hem de limanının sağladığı gıdalarla kendini beslediği gibi taliplerini de beslemeye devam etmiştir. Bu durum tüm dünyayı etkisi altına alan ama hazırlıksız olmasıyla özellikle Osmanlı Devleti'ni daha çok etkileyen Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla değişmiştir. Bu açıdan İzmir'in Birinci Dünya Savaşı yıllarındaki bu değişimine ve meydana gelen beslenme sorununa, beslenmeyle ilgili geçmişine değinerek ve savaş dönemindeki durumunu da ele alarak yanıtlar aramak tezin amacını oluşturmuştur. Birinci Dünya Savaşı ve İzmir üzerine ayrı ayrı çalışmalar olmasına rağmen Birinci Dünya Savaşı'ndaki İzmir'e bu açıdan bakan derleyici bir çalışmanın eksikliğinin doldurulmasına gayret etmesi de önemini oluşturmaktadır. Çalışma sırasında da arşiv belgeleri, süreli yayınlar ve hatıratlar gibi birinci el kaynakların kullanılmasına özen gösterildiği gibi ilgili dönemler hakkında yazılmış eserlerden de yararlanılmıştır. Nihayetinde de İzmir'in, doğrudan bir savaş bölgesi olmadığı ve diğer bölgelere oranla savaştan daha az zarara uğramış gözüktüğü halde tamamen aç kalmasa da beslenme konusunda sorunlarla karşılaştığı sonucu çıkarılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
Both İzmir and its periphery have fertile lands. When its fertile lands combined with its port, it made it an important nutriment center. Food brought from the inner regions by caravans was sent from the port and the things that İzmir and its periphery did not own were brought to the port by ships and from there they were moved to the inner regions by caravans. Along with the developments in the 19th century, especially the development of the railway network facilitated its transportation with İzmir's hinterland. In this way, she continued to feed both herself and other geographies, as before, but with more modern tools. This situation changed with the start of the First World War, which affects the whole world, but especially the Ottoman State, which was unprepared. The aim of the thesis has been to seek answers to the change in Izmir during the First World War and the nutritional problem that occurred, by addressing its history of nutrition, and by addressing its state during the war period. Although there are diffrent studies on World War I and Izmir, it is also constitutes the importance of this thesis to try to eliminate the deficiency of a compiler study that looks at Izmir in the First World War from this perspective. Throughout the study, archival documents, periodicals, and memoirs have been used as primary sources. Also have been used citing the works written too about that period. It was concluded that Izmir cannot directly be considered as a warzone, but it still had problems with food though it was affected less compared to the other zones.