Para politikasının Irak'ta enflasyona 2004-2018 dönemindeki etkisi - analitik çalışma
The impact of monetarypolicy on inflation in Iraq for the period (2004-2018) analytical study
- Tez No: 647633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK YERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: yönelimleri, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, Monetary policy, Inflation, The impact of monetary policy on inflation in Iraq
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Para politikası, dünyadaki birçok ülke tarafından kullanılan politika araçlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu ülkelerden biri de Irak'tır. Faiz, döviz ve para arzı değiĢkenleri üzerinde etkili ve denetleyici politikalar çizmek, enflasyon üzerinde doğrudan etkili olmalıdır. Irak'ta da ekonomi, gerçek ve parasal yönleriyle 2004 yılından sonra çok önemli değiĢikliklerin yaĢandığı yeni bir döneme tanıklık etmiĢtir. Bu değiĢikliklerin en önemlisi, Irak Merkez Bankası'nın para politikası çizme ve bunun uygulanması için uygun araçları belirleme konusundaki yüksek yargı kurulu tarafından çıkarılan 2004 senesi 56 yasa gereğince bağımsızlık kazanmasıdır. Buna ek olarak, Irak'taki para politikası hedefleri yönelimlerine uygun yeni araçların güncellenmesidir. Belki de en önemlisi fiyat istikrarı ve dinarın değerinin yükselmesi ve 2004 yılında %27.0'den 2018 yılında %0.4'e inen enflasyon oranlarının kontrol altına alınmasıdır. Bu, döviz kurunda istikrara ve genel düzeyde fiyat istikrarına yol açmıĢtır. Para politikasının, 2004- 2018 dönemi sırasında Irak'taki enflasyonun Ģiddeti üzerindeki etkisini analiz etmek ve ölçmek için“ARDL”modeli kullanılan ölçme araĢtırmasının en önemli sonuçları Ģöyledir: Dövize, 0.05'lik önem seviyesinde direkt anlamlı etkisi ve para arzının enflasyona 0.01'lik önem seviyesinde ters anlamlı etkisi. Ayrıca, uzun vadeli yanıt sonuçları, Irak'taki enflasyon ve faiz oranı değiĢkeni arasında somut bir ters etki olduğunu da göstermektedir. Böylece 2008-2014 döneminde Irak ekonomisinde enflasyon oranlarında düĢüĢ meydana gelmesi en önemli sonuçlardandır. Bu merkez bankası'nın para arzına müdahalesinin ve para kütlesinin geniĢlemesini belirlemesinin bir sonucu olarak gerçekleĢmiĢti. AraĢtırmacı, bir dizi tavsiye sıralamıĢtır. Bu tavsiyelerin en önemlileri Ģunlardır: - Yurtiçi faiz oranlarının kademeli olarak serbestleĢtirilmesi, kabul edilebilir enflasyon oranları ile tutarlı bir Ģekilde Merkez Bankası ve ticari bankalar arasında faiz oranlarının serbestleĢtirilmesinden baĢlanmasının öneminin vurgulanması. - Enflasyonla mücadeleye ve enflasyonu hedeflemek için Merkez Bankası tarafından benimsenen döviz kuru üzerinden hedeflenmesine devam etmek.
Özet (Çeviri)
Monetary policy is one of the most important policy tools used in many countries of the world, including Iraq, in formulating effective policies controlling variables of money supply, exchange and interest rates which must be directly effectual on inflation. In Iraq, the economy, in both its real and monetary aspects have witnessed a new phase after 2004 during which many significant changes occurred most notably Iraqi Central Bank's acquisition of independence by Law No.56 in 2004 for designing monetary policy and identifying appropriate tools for its implementation, as well as developing new tools which are in line with the objectives of the monetary policy guidelines in Iraq most importantly price stability, the appreciation of the Iraqi Dinar and controlling inflation rates which decreased from 27% in 2004 to 0.4% in 2018. Accordingly, this led to stability in exchange rates and the general level of prices. Hence, one of the most important findings of the econometric study in which the (ARDL) model was used for measuring and analyzing the impact of the monetary policy in moderating inflation in Iraq during the period 2004-2018 is: the existence of a significant positive effect of the exchange rate at a (0.05) level of significance and the presence of a significant negative effect of the money supply on inflation at a (0.01) level of significance. Also, the results of the long-term response show the existence of an insignificant negative effect between interest rate variable and inflation in Iraq. Also among the most important results, is a decrease in inflation rates in the Iraqi economy for the period (2008-2018) because of the Iraqi Central Bank's intervention in controlling the money supply and determining its expansion. The researcher has reached several recommendations, the most important of which are: - Emphasizing on the importance of the gradual domestic interest rates' liberalization starting with such liberalization between the Central Bank and the commercial banks in a consistent way with acceptable inflation rates. - Continuing of confronting and targeting inflation phenomenon through the exchange rate adopted by the Central Bank in targeting inflation.