Sağlık bilimleri fakültesi ilk ve son sınıf öğrencilerinin depresyon düzeyleri ile kendini toparlama gücü ve stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between depression levels of first and last year students of faculty of health sciences and resilience and stress coping strategies
  1. Tez No: 647686
  2. Yazar: SÜMEYRA NURDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Bilimleri Fakültesi, Depresyon, Kendini Toparlama Gücü, Stres, Stresle Başa Çıkma, Faculty of Health Sciences, Depression, Resilience, Stress, Stress Coping Strategies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş: Düşünce ve psikomotor süreçlerinin gerilemesine, suçluluk, değersiz hissetme ve kendi kendini sürekli eleştirmeyle gelişen duygusal duruma depresyon adı verilmektedir. Kendini toparlama gücü (resilience) terimi ise bireylerin stresin, travmanın, olumsuz yaşam şartlarının üstesinden gelebilme ve başardıkça kendilerini daha güçlü hissetmeleri olarak tanımlanmaktadır.“Başa çıkma”(coping) kavramı ise, stres kaynaklarının yarattığı duygusal gerilimi azaltma, ortadan kaldırma ya da gerilime karşı koyabilme amacıyla sergilenen davranışsal ve duygusal tepkilerdir. Literatürde aynı kavramların farklı grup ve değişkenler ile karşılaştırılarak araştırıldığı çalışmalar mevcuttur. Bizim çalışmamız, literatürde ki diğer çalışmalardan farklı olarak, depresyonu baş etme ve stres yönetimi kavramlarıyla incelemiştir. Çalışma, bir vakıf üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik, beslenme ve diyetetik, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleri, ilk ve son sınıf öğrencilerinin depresyon düzeyinin saptanarak, kendini toparlama gücü ve stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmamız İstanbul ilindeki bir vakıf üniversitesi sağlık bilimleri fakültesinde okuyan 280 ilk ve son sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. Kesitsel tipte niceliksel bir araştırmadır. Bu araştırmanın verileri toplanırken; Sosyodemografik Veri Toplama Formu, Beck Depresyon Envanteri, Stresle Başa Çıkma Ölçeği, Kendini Toparlama Gücü Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca oluşturulan anket formları sağlık bilimleri fakültesi 1. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan 10 öğrenciye pilot çalışma olarak uygulanmış ve gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamasının 21,48 olduğu ortaya çıkmıştır. Bölüm dağılımlarına bakıldığında katılımcıların %31,1'inin Hemşirelik Bölümü'nde; %29,6'sının Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde ve %39,3'ünün Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde okuduğu, sınıf dağılımlarında ise %51,8'inin 1. sınıf, %48,2'sinin ise 4. sınıfta olduğu görülmektedir. Bireylerin, Stresle Başa Çıkma Ölçeği'nden alınan ortalama puanın 56,76 olduğu, Stresle Başa Çıkma Ölçeği içerisinde yer alan kaçınma boyutundan alınan puanın 22,45; problem odaklı başa çıkma boyutundan alınan puanın 17,58; sosyal destek alt boyutundan aldıkları puanın 14,57 olduğu saptanmıştır. Ayrıca Beck Depresyon Envanteri' nden alınan toplam puanın 30,91; Kendini Toparlama Gücü Ölçeği' nden alınan toplam puanın ise 125,68 olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Stres düzeyinin artması sonucunda birey stresle baş etme stratejilerinden aktif ya da pasif olanları kullanmaktadır. Araştırmamızda sosyal destek ve depresyon arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Üniversitelerde öğrenciler için danışmanlık hizmetleri verilmesi stresle baş etme ve depresyon gibi psikolojik sorunların çözümü ile mücadelede önemli bir etkendir
Özet (Çeviri)
Introduction: Decline in thought and psychomotor processes, guilt, feeling worthless, and constantly thinking of self-criticism. The term self-recovery (flexibility) is defined as the ability of individuals to overcome stress, trauma, negative living conditions, and feel more powerful as they succeed. Under coping '(coping) are the behavioral and emotional responses displayed under the emotional tension caused by stress sources, lifting, lifting or resisting tension. It works to compare the same concepts with different groups and variables. Our study will examine depression with the concepts of coping and stress management as literature is different, and consider that it will detect deficiencies in this subject. The study is a self-knowledge of the nursing, nutrition and dietetics, physical therapy and rehabilitation departments of a foundation university faculty of health sciences, the depression level of the first and last year students. Methods: Our study was conducted with 280 first and last year students studying at a foundation university health sciences faculty in Istanbul. It is a quantitative study of cross-sectional type. While collecting the data of this research; Sociodemographic Data Collection Form, Beck Depression Inventory, Stress Coping Scale, Self-Recovery Strength Scale were used. In addition, the questionnaire forms created were applied to 10 students consisting of 1st and 4th grade students of the Faculty of Health Sciences as a pilot study and necessary arrangements were made. Results: The average age of the participants turned out to be 21.48. Considering the distribution of departments, 31.1% of the participants are in the Nursing Department; In the class distribution, 29.6% studied in the Department of Nutrition and Dietetics and 39.3% in the Department of Physiotherapy and Rehabilitation; appears to be. The score obtained from the avoidance dimension in the Stress Coping Scale was 22,45; the score obtained from the problem-oriented coping dimension is 17.58; It was determined that the score they got from the social support sub-dimension was 14.57. In addition, the total score received from Beck Depression Inventory is 30.91; It was concluded that the total score obtained from Self-Recovery Strength Scale is 125.68. Conclusions and recommendations: As a result of the increase in the stress level, the individual uses active or passive ones, which are strategies to cope with stress. In our study, a positive relationship was found between social support and depression. Providing counseling services for students at universities is an important factor in dealing with the solution of psychological problems such as coping with stress and depression.