Bir dörtpervanelinin gürbüz uyarlamalı güdümü ve kontrolü
Robust adaptive guidance and control of a quadcopter
  1. Tez No: 647687
  2. Yazar: YASER ALAIWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BURKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptif denetim, Gürbüz denetim, Adaptive control, Robust control
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, dörtpervaneli bir İHA için yeni gürbüz uyarlamalı kontrolcünün tasarımı gerçekleştirilmiştir. İlk önce dörtpervaneli modele uygun yeni bir Lyapunov fonksiyonu tanımlanmıştır. Sonra bu Lyapunov fonksiyonundan, analitik işlem sonucunda yeni gürbüz uyarlamalı kontrol kuralı elde edilmiştir. Bu sayede sistemin kararlılığı da sağlanmıştır. Daha sonra Lyapunov esaslı Corless-Leitmann yaklaşım ile hatanın sıfıra yaklaştığı analitik olarak gösterilmiştir. Bu çalışma, bilgisayar benzetimi gerçekleştirilerek doğrulanmıştır. Ayrıca, önerilen kontrolcünün parametre belirsizliklerine, iç ve dış bozuculara dayanıklı olduğu analitik ve benzetim olarak farklı uçuş yörüngeleri üzerinde doğrulanmıştır. Böylece, sistemin kararlılığı garanti edilmiş, iç ve dış bozucuların üstesinden gelmek için performansının artırılması, uçuş yörünge izleme hatasını en aza indirerek kanıtlanmıştır. Bu yaklaşım, analitik yöntemler ve sayısal benzetimler kullanılarak gerçek bir dörtpervaneli modele uygulanmış ve desteklenen bir proje olarak gerçekleştirilmiştir. Benzetim sonuçları, önerilen gürbüz uyarlamalı kontrolcünün arzu edilen farklı uçuş yörüngelerini takip ederken, belirsizliklere ve dış etkenlere rağmen başarılı olduğunu göstermiştir. Elde edilen deneysel sonuçlar incelendiğinde de gürbüz uyarlamalı kontrolcünün etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the design of a new robust adaptive controller for quadrotor UAV has been achieved. First, a new Lyapunov function that is suitable for quadrotor model has been defined. Then, as a result of the analytical process from this Lyapunov function, a new robust adaptive control rule was obtained. Thus, the system stability was also proved. Later, Lyapunov based Corless-Leitmann approach showed analytically that the error approached zero. This study was supported and validated by computer simulation. In addition, the uncertainty of controller parameters presented here has been verified in presence of internal and external disturbances on different flight trajectories analytically and by simulation. Thus, the stability of the system is guaranteed and the increasing in performance to overcome external and internal disturbances has been proven by minimizing flight trajectory tracking error. This approach has been investigated by analytical methods and numerical simulations in addition to a supported project for the implementation of a true quadrotor model. The results showed that the proposed robust adaptive controller succeeded despite external disturbances and uncertainties while tracking different desired flight trajectories. When the experimental results were examined, it was understood that the robust adaptive controller was effective.