Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı, gençlik kamplarına katılan bireylerin liderlik ve karar verme becerilerinin incelenmesi; İstanbul örneği
Investigation of leadership and decision making skills of individuals participating in youth camps that belong to the Ministry of Youth and Sports; İstanbul sample
  1. Tez No: 647839
  2. Yazar: CENGİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Decision Making, Youth Camps
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezlerine üye Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik kamplarına katılan bireylerin liderlik ve karar verme becerilerini incelemektir. Yöntem: Araştırma grubunu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezlerine üye n=361 birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Mann ve arkadaşları (1998) tarafından geliştirilmiş, Deniz (2004) tarafından Türkçe uyarlama çalışması yapılmış Melbourne Karar Verme Ölçeği (MKVÖ I-II), Gençlik liderlik ölçeği olarak CANSOY'un 2016 yılında yayımladığı ''Gençlik Liderlik Özellikleri Ölçeği: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması'' araştırmasında oluşturulan ve güvenirlik geçerlik çalışması yaptığı ölçek ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 24 paket programıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiksel işlemlerden sonra (frekans, yüzde, standart sapma, ortalama) verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Kolmogorov-Smirnov testi ile kontrol edilmiş ve veriler normal dağılıma uygun oldukları için parametrik olan testlerle işlemlere devam edilmiştir. 2 tane değişken içeren verilerin analizinde Independent-Samples T testi, 3 ve daha fazla değişken içeren verilerin analizinde One-Way ANOVA kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç: Liderlik ve karar verme biçimlerinin bazı değişkenlere göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Liderlik ve karar verme biçimlerinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bireylere eğitim ve öğretim kurumları aracılığı ile sunulabilecek olan liderlik ve karar verme ile ilgili eğitimlerle, liderlik yönlerinin daha da geliştirilmesi ve doğru karar verme düzeylerinin arttırılabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Liderlik, Karar Verme, Gençlik Kampları
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate leadership and decision making skills of individuals who are member of Youth Centers belonging to Istanbul Provincial Directorate of Youth and Sports and who participated in youth camps that belong to the Ministry of Youth and Sports. Method: Study Group is consisted of n=361 individuals who are member of Youth Centers belonging to the Ministry of Youth and Sport, Provincial Directorate of Youth and Sports. Melbourne Decision-Making Scale (MDMS I-II) developed by Mann and his friends (1998) and adapted in Turkish by Deniz (2004) was used as a collecting data tool. Personal Information Questionnaire which was created in the search of ''Scale of Youth Leadership Features: Study of Reliability and Validity'' published by CANSOY in 2016 and which was used for study of reliability validity was used as a youth leadership scale. Data were analyzed by SPSS 24 packaged software. Kolmogorov-Smirnov test controls whether data are proper for normal distribution after descriptive statistical process (frequency, percentage, average, standard deviation) and process is continued with tests because data are proper for normal distribution. Independent-Samples T test was used to analyze data including 2 variables; One-Way ANOVA was used to analyze data including 3 or more variables. Significance level was accepted as 0.05. Result (Conclusion): It is found that there are some differences in terms of some variables of leadership and decision making style. It is thought that there is a relation between leadership and decision making style and gender, age, education level, income status, income status of parents. It is thought that leadership aspects can be developed and true decision making level can be increased with education about leadership and decision making which can be presented by educational institution to individuals.