Altın ve petrol fiyatlarının makroekonomik değişkenlerle ilişkisi
Correlation of gold and oil prices with macroeconomic variables
- Tez No: 647849
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Ekonomisi'nin 2003 Ocak- 2018 Ekim döneminde, altın ve petrol fiyatlarını etkileyen makroekonomik değişkenler tespit edilerek, bu değişkenlerle altın ve petrol fiyatları arasındaki uzun dönemli ilişkiler ortaya çıkarılmıştır. Bu amaçla üç farklı ekonometrik model kurulmuştur. ADF ve Ng-Perron birim-kök testleri kullanılarak modellerde yer alan değişkenler, birinci sıra fark durağan bulunmuştur. Ayrıca Zivot-Andrews yapısal kırılma testinden de yararlanılmıştır. Kurulan ekonometrik modellerdeki katsayılar, Engle-Granger yöntemi ile tahmin edilmiştir. Tahmin sonuçlarına göre hem altın fiyatları ile makroekonomik değişkenler arasında hem de petrol fiyatları ile makroekonomik değişkenler arasında uzun dönem denge ilişkisi bulunmuştur. Altın fiyatları ile petrol fiyatları arasında pozitif bir ilişki bulunurken; FED faiz oranı ile negatif bir ilişki bulunmuştur. Altın fiyatları ile Dow-Jones Sanayi Endeksi arasında pozitif bir ilişki bulunurken; petrol fiyatları ile Dow-Jones Sanayi Endeksi arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca altın ve petrol fiyatları oynaklık serileri ARCH ve GARCH modelleri yardımıyla oluşturulmuş ve altın ve petrol fiyatları oynaklık serilerinin 2008 küresel krizinin etkisini açıkça gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the long term relationship between the gold and oil prices has been analyzed according to the macroeconomic variables that affected the gold and oil prices in the Turkish Economy between January 2003- October 2018. For this purpose, three different econometric models have been established. Using the ADF and Ng-Perron unit-root tests, the variables in the models, the first order difference, were found to be stationary. In addition, Zivot-Andrews structural break test was also used. The coefficients in the econometric models established were estimated by Engle-Granger method. According to the estimation results, a long-term equilibrium relationship was found between both gold prices and macroeconomic variables and between oil prices and macroeconomic variables. While there is a positive relationship between gold prices and oil prices; A negative relationship was found with the FED interest rate. While there is a positive relationship between gold prices and Dow-Jones Industrial Index; There is a negative relationship between oil prices and the Dow-Jones Industrial Index. There is also a positive relationship between oil prices and the FED interest rate. In addition, gold and oil price volatility series were created with the help of ARCH and GARCH models and it was determined that the volatility series in gold and oil prices clearly showed the effect of the 2008 global crisis.
Benzer Tezler
- Kripto paraların Türkiye'nin seçilmiş makroekonomik değişkenleri üzerine etkisi: Bitcoin örneği
The impact of cryptocurrencies on selected macroeconomic variables of Turkey: Bitcoin case
GÖKHAN SALMAN
Doktora
Türkçe
2024
Bilim ve TeknolojiManisa Celal Bayar Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUSTAFA HAKAN YALÇINKAYA
- Kıymetli madenlerin fiyatlarındaki değişimlerin bazı makroekonomik göstergelerle ilişkisi üzerine ekonometrik bir deneme
An economical search about the relation between the changes of precious metals? prices and some macroeconomical indicators.
KEREM KILDIOĞLU
Doktora
Türkçe
2008
EkonometriKadir Has ÜniversitesiFinans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HASAN EKEN
PROF. DR. NİYAZİ BERK
- Sermaye piyasası borçlanma araçları getirilerinin makroekonomik göstergelerle ilişkisi: Türkiye üzerine uygulama (2010-2016)
Capital market economic relations with indicator debt instruments bring: Application on Turkey (2010-2016)
GÖKHAN AYKUT
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
EkonomiMarmara ÜniversitesiSermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İCLAL ATTİLA
- Türkiye'de seçilmiş makroekonomik değişkenler ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) arasındaki ilişki
The relationship among selected macroeconomic variables and Istanbul Stock Exchange (ISE) in Turkey
ŞAHİN BULUT
Doktora
Türkçe
2013
EkonometriAdnan Menderes Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZDEMİR
- Banka hisse senedi getirilerinin makro ekonomik göstergelerle ilişkisi: BİST üzerine bir uygulama
The relationship between stock returns in banking sector and macroeconomic indicators: A practice on ISE
ABDULLAH BULANIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
BankacılıkMarmara ÜniversitesiSermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İCLAL ATTİLA