Uluslararası pazarlama sürecinde pazarlama planlama yeteneği ile ihracat performansı arasındaki ilişki: Konya örneği
The relationship between marketing planning capability and export performance in the international marketing process: The case of Konya
  1. Tez No: 647870
  2. Yazar: ÖMER FARUK GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÇAKIRKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazarlama, Uluslararasılaşma, İhracat, İhracat Performansı, Pazarlama Planlama Yeteneği, Konya, International Marketing, Internationalization, Export, Export Performance, Marketing Planning Ability, Konya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Pazarlama ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Uluslararası pazarlama, "ulusal sınırların dışında, küresel müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve küresel şartları değerlendirerek rekabet avantajı sağlayacak şekilde pazarlama faaliyetleri arasında bir eşgüdüm yaratmaktır. Bir yönetim fonksiyonu olarak örgütsel amaçlara ulaşmada önemli bir nokta olan uluslararası pazarlama, bu amaçlara ulaşmayı sağlayacak değişimleri gerçekleştirmek üzere mal, hizmet veya fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin olarak birden çok ülkede yapılan planlama ve uygulama sürecidir. Dolayısıyla uluslararası pazarlama sürecinde başarılı olmanın temelinde uluslararısılaşma çabalarının durumu önem arz etmektedir. Nitekim uluslararasılaşma bir süreç olarak ele alınmakta ve ihracatın başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Buna göre bir işletmenin dış pazarlardaki etkinlikleri; öncelikle uluslararası pazarlama anlayışıyla başlamakta, bunun gerçekleştirilebilmesi için uluslararasılaşma süreci ile devam edilmekte ve ihracat ile sonuçlanarak sürdürülebilir hale gelmektedir. Ancak pek çok işletme ilk iki adıma yeterince önem vermeden sıklıkla ihracat yolunu kullanarak dış pazarlara açılmaya çalışmakta, bunun sonucunda da arzu edilen performans elde edilememektedir. Uluslararası pazarlarla başarılı bir ihracat performansı elde edilebilmesi, akışın sağlıklı işleyebilmesi ve anlamlı sonuçlar ortaya çıkarabilmesi için çalışanlar ve işletmelerin öncelikle bilgi, deneyim ve beceri konularında yeteneklerini geliştirmesi gerekmektedir. Ayrıca işletmelerin ihracat yönlü olması, kapsamlı planlar hazırlaması, bu planlara uygun stratejiler geliştirmesi, ihracata yeterince kaynak ayırması ve yurt dışı pazarlara odaklanması gerekmektedir. Bu çalışmada uluslararası pazarlama çok yönlü olarak ele alınarak, Kasım-Aralık 2019 döneminde Konya ilinde faaliyet gösteren ihracat yapan 157 işletmenin uluslararası pazarlama sürecinde pazarlama planlama yeteneği ile ihracat performansı arasındaki ilişki SPSS paket programıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda; hem çalışanların hem de işletmelerin ihracat deneyimi, pazar bilgisi, ihracat bağlılığı, pazarlama planlama yeteneği ile firmanın ihracat performansı arasında yakın bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örneklem seçilen Konya'daki işletmelerin çalışanlarının bilgi, deneyim ve beceri bakımından iyi durumda olduğu ancak bu işletmelerin firma olarak kapsamlı planlar yapma ve uygulama, rakipleri tanıma, yoğun şekilde dış pazarlara odaklanma, ihracat hedeflerini açıkça ortaya koyma, ihracat stratejilerini açık ve net biçimde belirleme ve yeterli sayıda dış ticaret çalışanı istihdam etme konularında görece zayıf oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
International marketing is to create a coordination between marketing activities to meet global customer needs outside of national borders and to gain competitive advantage by evaluating global conditions. As a management function, organizational international marketing is the planning and implementation process in multiple countries regarding the development, pricing, promotion and distribution of goods, services or ideas in order to realize the changes that will achieve the goals. Therefore, the degree of internationalization efforts is of great importance in order to be successful in the international marketing process. As a matter of fact, internationalization is considered as a process and constitutes the starting point of exports. Accordingly, the activities of an enterprise in foreign markets; First of all, it starts with an international marketing approach, continues with the internationalization process in order to achieve this, and it becomes sustainable by resulting in export. However, many businesses try to open up to foreign markets by frequently using the export route without paying enough attention to the first two steps. As a result, the desired performance cannot be obtained. Employees and businesses must first develop their skills in knowledge, experience and skills in order to achieve a successful export performance with international markets, to ensure a healthy flow and to produce meaningful results. In addition, businesses should be export oriented, prepare comprehensive plans, develop strategies according to these plans, allocate sufficient resources for exports and focus on foreign markets. In this study, international marketing is handled in a versatile way. In the study, 157 enterprises operating in Konya province between November-December 2019 were selected. The relationship between marketing planning ability and export performance of these enterprises in the international marketing process has been examined. As a result of the research; It has been determined that there is a close relationship between the export experience, market knowledge, export commitment, marketing planning ability of both employees and businesses and the export performance of the firm. In addition, it was determined that the employees of the enterprises in Konya, which was selected as a sample, are in good standing in terms of knowledge, experience and skills. However, these enterprises are weak in making and implementing comprehensive plans, knowing their competitors, focusing heavily on foreign markets, clearly revealing their export targets, determining their export strategies clearly and employing a sufficient number of foreign trade employees.